V Trnovo se vrača umetniško sprehajališče Emonska promenada

Avtor: STA

Promenadni del dvorišča KUD France Prešeren se bo od danes do sobote v sklopu 16. Emonske promenade spremenil v umetniško sprehajališče. Na improviziranih stojnicah bodo organizatorji iz Hiše otrok in umetnosti ponudili raznovrsten program, ki bo vključeval gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in interaktivne igre za otroke pa tudi odrasle.


Emonska promenada / Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

Na letošnji Emonski promenadi bo posebna pozornost, poleg predstavam malega formata, namenjena glasbenemu gledališču ter kakovostni glasbi za otroke. V večernih urah bodo na sporedu predstave za odrasle in starejše otroke.

V glavnem programu festivala Emonska promenada se bo predstavilo pet tujih in devet slovenskih gledališč, skupin in samostojnih ustvarjalcev iz petih držav, ki bodo v sedmih dneh izvedli 22 različnih gledaliških dogodkov. Skupaj bo nastopilo preko 50 umetnikov, lutkarjev, glasbenikov in artistov, piše na spletni strani Hiše otrok in umetnosti.

Med slovenskimi nastopajočimi bo društvo Kamišibaj, ki bdi nad tradicijo istoimenskega japonskega gledališča. Lea Menart in Jose bosta uprizorila predstavo Ko bom velik, KUD LJUD interaktivno gledališko pustolovščino Gusarsko gledališče Kapitana Dade, Lutkovno gledališče FRU-FRU pa bo gostovalo s predstavo Krtek Zlatko. Nika Bezeljak in Laura Zafred bosta uprizorili lutkovni kabaret Čuk na palici, Fake Orkestra pa izvedli etno koncert za otroke.

Med tujimi gosti bo fokus na gledališki ustvarjalnosti Madžarske, ki je kljub geografski bližini slovenskim gledalcem premalo poznana. Predstavili se bodo ulični glasbeniki, lutkarji in mladi gledališki ustvarjalci. Madžarska skupina Tintalo tarsulas bo postavila Najmanjši cirkus, v katerega vstop staršem ne bo dovoljen, zato se bodo morali zadovoljiti s kukali ali čakanjem na prostem. Njihovi rojaki Mikropodium pa se bodo predstavili z lutkovno predstavo Stop.

Emonska promenada bo letos potekala v dveh sklopih. Po zaključku dogajanja na dvorišču KUD France Prešeren pod okriljem 25. festivala Trnfest se bo v nedeljo, 28. avgusta, začela štiridnevna prireditev Emonska pot, namenjena podoživetju obdobja rimske Emone. Zbirno mesto udeležencev bo vsak dan do 31. avgusta pred Glasbeno šolo Ljubljana Vič-Rudnik od 17.45 do 18. ure. Na pot se lahko skupaj poda 60 ljudi, le brezplačne vstopnice si velja priskrbeti vnaprej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-trnovo-se-vraca-umetnisko-sprehajalisce-emonska-promenada