V Lutkovnem gledališču Maribor premiera Coprnice Dragice

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bo v petek v sklopu 27. Poletnega lutkovnega festivala premiera predstave Coprnica Dragica. Po istoimenski avtorski slikanici Mirijane Jelić je predstavo režirala Svetlana Patafta, igra Aje Kobe. Predstava je nastala v koprodukciji s teatrom Puna kuća iz Zagreba.


Foto: Boštjan Lah

Coprnica Dragica pripoveduje o tem, da je nekoč pred davnimi davnimi časi bilo tukaj morje. Skrčilo se je v reko, ob reki je zraslo mesto. V mestu so ljudje mislili in počeli čuda zanimivih reči.

Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline in iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture ter druge zdravilne pripravke. V srednjem veku, kamor se umešča predstava, pa ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice obtožili čarovništva.

Poletni lutkovni festival sicer letos ponuja 20 predstav in sedem spremljevalnih dogodkov. Letošnje predstave prihajajo s Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije.

Festival se bo zaključil 4. septembra s predstavo Morgan in Freeman, ki je skupna zaključna predstava treh festivalov: 27. Poletnega lutkovnega festivala, 21. festivala sodobnih performativnih praks Performa Mladinskega kulturnega centra Maribor in 10. Platforme sodobnega plesa Plesne izbe Maribor.

Stalnica festivala je otroška žirija, ki vsako leto z zlatimi zvezdicami ocenjuje otroške predstave. Tista predstava, ki bo prejela največ zlatih zvezdic, bo prejela nagrado Maček iz žaklja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-maribor-premiera-coprnice-dragice