Trienale v Porurju o evropskih vrednotah v negotovem svetu

Avtor: STA

Vsakoletni festival eksperimentalnega gledališča, plesa in glasbe v industrijskem središču Nemčije, Porurju, se bo letos dotaknil trenutne negotovosti v svetu. "Ves svet je političen," je prepričan direktor trienala Johan Simons. Festival se bo začel 18. avgusta z uprizoritvijo opere iz 18. stoletja Alceste Christopha Willibalda Glucka.


Foto: Pixabay

Libreto za opero je nastal po igri starogrškega dramatika Evripida, ki je izražal dvome o svetovnem redu. Produkcijo je režiral Simons, ki pravi, da se "mora obnašati politično vsak dan in vsako uro", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor festivala je v napovedi zapisal, da bodo tudi letos izrekali dobrodošlico najrazličnejšim umetniškim oblikam in poudarjali sožitje, čeprav trenutna situacija v Evropi kaže nasprotno. Pri tem je preizpraševal geslo francoske revolucije - bratstvo, svoboda, enakost. Naša solidarnost z drugimi se pogosto konča, ko je ogroženo naše udobje, enakost je za "mnoge na vrhu" strupen izraz, svoboda pa se konča, ko se začne svoboda drugih, najsi bo ob vrtni ograji ali ob meji, je zapisal Simons.

To so po njegovih besedah osrednje vrednote razsvetljenstva, na katerih temelji evropska kultura, zato so jim namenili pozornost na letošnjem trienalu: "Ne na dogmatičen, ampak domišljijski način, ne kot misijonarji, ampak s preizpraševanjem," je zapisal Simons.

Na festivalu bo do 24. septembra mogoče videti 40 produkcij, med njimi 20 premier, ki se bodo dotikale omenjene tematike, od glasbenih in gledaliških predstav, plesa do instalacij in koncertov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/trienale-v-porurju-o-evropskih-vrednotah-v-negotovem-svetu