Carmina Slovenica na zborovskih olimpijskih igrah v Soči-ju in na največjem evropskem zborovskem festivalu Choralies

Avtor: Carmina Slovenica

Z nastopom na odru impresivnega rimskega avditorija je pred 5000 gledalci Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec sklenila gostovanje na festivalu Choralies v Vaison-la-Romaine v Provansi.


Foto: Arhiv Carmina Slovenica

Med tem, ko je veliko pozornosti namenjene olimpijskim igram športnikov, se je to poletje tudi Carmina Slovenica predstavila na dveh največjih zborovskih dogodkih leta: zborovskih olimpijskih igrah – World Choir games 2016 v Soči-ju v Rusiji (6. do 16. julij 2016), sedaj pa se vrača iz največjega zborovskega festivala v Evropi.

Impresivne številke: 140 koncertov, udeleženci iz 20 držav, 4000 pevcev, 37 različnih ateljejev, govorijo o dimenzijah tega največjega evropskega zborovskega festivala v Provansi. Carmina Slovenica se je na festivalu predstavila z dvema a cappella koncertoma: “Invokacije” in “Pesmi svetišč”, ki sta občinstvo popolnoma navdušila. Pod dirigentskim vodstvom ugledne francoske dirigentke Valerie Fayet pa je izvedla tudi program “Ženska eleganca po francosko”.

Carmina Slovenica je na festivalu doživela velik uspeh. Koncerti so bili popolnoma razprodani, številni navdušeni poslušalci, ki so ansamblu sledili s koncerta na koncert, pa so bili pravi mednarodni krog oboževalcev.

Med letošnjimi gosti festivala so bile tudi zvezdniške zasedbe znameniti The Swingles, finska skupina Rajaton in Filipinski madrigalisti. Slovenski skladatelj Damjan Močnik je v sklopu festivala vodil atelje “Zakladi Jadrana”.

S tem uspešnim gostovanjem je Carmina Slovenica zaključila letošnjo koncertno sezono, v kateri je posebej izstopalo gostovanje na OPERADAGEN v Rotterdamu na Nizozemskem s programom Toksični psalmi maja letos in prejetje velike gledališke nagrade v Moskvi - Zlata maska.

Zborovske olimpijske igre so nedvomno največja zborovska prireditev, ki vedno v drugi državi potekajo vsaki dve leti. Gre za zares velik dogodek, ki bogati pretok idej, predstavlja zares širok razpon zborovske dejavnosti in je prostor za strokovne izmenjave na različnih ravneh. Dva tedna dolgo tekmovanje je v olimpijski Soči privabilo udeležence iz vsega sveta. V smislu najširše participacije najrazličnejših vokalnih zasedb iz vseh koncev sveta gre nedvomno  za izjemen dogodek, kjer se sreča svetovna zborovska stroka in je zato dragocena formalna kot tudi neformalna strokovna platforma. Ob tekmovanjih v 29 različnih kategorijah, v katerih se je letos pomerilo 280 zborov, potekajo tudi druge strokovne aktivnosti. Med njimi je tudi dvodnevno srečanje Sveta WCG. Svetovni zborovski svet je najvišji mednarodni svetovalni organ organizacije Interkultur in v njem so predstavniki  88 narodov, predstavnica za Slovenijo je Karmina Šilec. Predstavniki se srečujejo vsaki dve leti na svetovnih zborovskih igrah, kjer na intenzivnih srečanjih diskutirajo o različnih zborovskih temah. Pod vodstvom izkušenega švedskega zborovodje in organizatorja, ki je dalj časa vodil veliko strokovnih aktivnosti pri svetovni zborovski federaciji IFCM Christiana Ljunggrena, se je ta segment WCG s časom razvil v tehtno strokovno platformo. Letošnja tema posveta je bila “Svet mladih glasov” in je obsegala poročila na to temo iz številnih dežel, v publikaciji, izdani ob tej priložnosti, je tudi širok prispevek o slovenski zborovski sceni, ki ga je pripravila Karmina Šilec. V sklopu dogodkov sveta WCG je bila posebna pozornost namenjena predstavitvi Carmine Slovenice, spodbujeno z nedavno prejeto rusko nagrado Zlata maska.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-na-zborovskih-olimpijskih-igrah-v-soci-ju-in-na-najvecjem-evropskem-zborovskem-festivalu-choralies