V Divači se bodo zvečer poklonili igralki Mileni Zupančič

Avtor: STA

V Divači bodo danes zvečer na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev pripravili prireditev v poklon igralki Mileni Zupančič. Sledila bo projekcija filma Vdovstvo Karoline Žašler z Zupančičevo v glavni vlogi, s katero se bo začel letošnji letni kino muzeja. Na prireditvi bo zbrane nagovoril minister za kulturo Tone Peršak.


Milena Zupančič / Foto: Tamino Petelinšek, STA

"Razlog za prireditev, ki jo tokrat pripravljamo že 14. leto, je obletnica rojstva prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, ki je bila rojena v Divači," je povedala Špela Čižman iz Slovenske kinoteke. V 14 letih so se po njenih besedah poklonili že vrsti slovenskih filmskih igralcev - od Duše Počkaj, ki so ji posvetili prvo prireditev, do Staneta Severja, Ivanke Mežan in Štefke Drolc.

V Slovenski kinoteki, ki letos obeležuje 20-letnico, so želeli prireditev ob okrogli obletnici po besedah Čižmanove posvetiti velikemu imenu slovenskega filma. Tako so se odločili za poklon Mileni Zupančič in ob tem izdali tudi publikacijo o njej.

"Brez občinstva tudi igralca ni," je dejala Zupančičeva. Občinstvo je po njenih besedah tisto, ki igralca "naredi, povzdigne ali pa sklati z zvezdniškega neba". "Lahko nekoga še tako silijo v ospredje, a če ga publika ne sprejme, nič ne pomaga," je dodala.

Občinstvo se je do Zupančičeve, kot pravi, vedno vedlo zelo lepo in zato mu je zelo hvaležna.

Celovečerni film Vdovstvo Karoline Žašler (1976) je režiral Matjaž Klopčič, scenarij pa je napisal Tone Partljič. V njem so poleg Zupančičeve zaigrali Polde Bibič, Boris Cavazza, Zlatko Šugman in Radko Polič. Film je bil nominiran za zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu.

Milena Zupančič, rojena leta 1946, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih gledaliških, filmskih in televizijskih igralk. Kot gledališka igralka je bila med drugim članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega in SNG Drama v Ljubljani.

Na celovečernem filmu je debitirala leta 1968 v filmu Peta zaseda, prvo glavno vlogo pa je ustvarila tri leta kasneje v filmu Mrtva ladja Rajka Ranfla. Do danes je ustvarila 36 vlog v celovečernih filmih.

V zgodovino slovenskega filma se je zapisala zlasti kot igralka v filmih Matjaža Klopčiča, v katerih je oblikovala predvsem tragične ženske like, med njimi Meto v filmu Cvetje v jeseni (1973), Karolino v Vdovstvu Karoline Žašler (1976) in Ano v filmu Strah (1974). Za svoje filmsko igralsko ustvarjanje je prejela številna najvišja priznanja in nagrade.

Ita Rina, rojena 7. julija 1907 v Divači, je bila slovenska filmska igralka, ki se je prva uveljavila tudi v evropskem merilu. Umrla je leta 1979 v Budvi v Črni gori.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-divaci-se-bodo-zvecer-poklonili-igralki-mileni-zupancic