Na letošnjih poletnih igrah v Dubrovniku tudi mariborski baletniki

Avtor: STA

Letošnje, 67. dubrovniške poletne igre bodo v 47 dneh ponudile več kot 70 dramskih, glasbenih, baletnih, folklornih, filmskih, literarnih in drugih dogodkov. Med 10. julijem in 25. avgustom bo nastopilo več kot 2000 umetnikov, med njimi bodo tudi člani baleta Slovenskega narodnega gledališča iz Maribora s predstavo Carmen.


Foto: Tiberiu Marta

Dubrovniške poletne igre bodo v nedeljo odprli z dvigom festivalske zastave Libertas, ob verzih Himne svobode Ivana Gundulića, pred cerkvijo svetega Vlaha. Organizatorji na več kot 20 prizoriščih večinoma v starem mestnem jedru pričakujejo več kot 60.000 obiskovalcev.

Po besedah pomočnica intendanta iger za dramski program Mani Gotovac se bosta v sklopu iger zvrstili dve gledališki premieri. Na trdnjavi Lovrijenac bo v drugi polovici avgusta drama Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba odigrala Othella v režiji Ivice Boban, s predstavo bodo obeležili tudi 400 let od smrti angleškega dramatika Williama Shakespeara.

V začetku avgusta pa bo pred palačo Sponza na Stradunu premiero doživela komedijo Carla Goldonija Kafetarija v režiji Vinka Brešana.

V koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in SNG Maribor nastaja baletni diptih Preludij k favnovemu popoldnevu Claudea Debussyja v koreografiji Edwarda Cluga, ki bo doživel premiero, mariborski baletniki pa bodo na otoku Lokrum izvedli tudi Carmen Rodiona Ščedrina v koreografiji Valentine Turcu.

V bogatem glasbenem programu bodo med drugim nastopili pianisti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella, Enrique Batiz, Andrej Gugnin, Jurij Favorin in Andrew Tyson. Organizatorji med drugim napovedujejo še nastope tenorista Joseja Cure, sopranistke Linde Ballove, Dunajskih filharmonikov, Nordijskega komornega orkestra in nemškega kvarteta Henschel.

Matija Dedić bo obudil spomin na nedavno preminulega očeta Arsena Dedića, poleg tega bo nastopil skupaj s turškim pianistom, skladateljem in pedagogom Hakanom Alijem Tokerjem ter hrvaškim pianistom in skladatelj Matejem Meštrovićem; izvedli bodo Vivaldijeve Štiri letne čase za tri klavirje.

Z nastopi bo pol stoletja sodelovanja na Dubrovniških poletnih igrah obeležil folklorni ansambel Linđo iz Dubrovnika, v sodelovanju s puljskim filmskim festivalom bodo organizirali filmske večere, poleg tega napovedujejo več literarnih dogodkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-letosnjih-poletnih-igrah-v-dubrovniku-tudi-mariborski-baletniki