LGL v novi sezoni napoveduje 12 premier

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo v prihodnji sezoni ponudilo 12 premiernih uprizoritev zgodb iz slovenske in tuje literarne zakladnice kot tudi manj znane avtorske zgodbe. Na sporedu bo več kot 30 uspešnih predstav iz preteklih sezon, pripravljajo pa tudi ustvarjalne programe za otroke. Rdeča nit sezone 2016/2017 bodo nove tehnologije.


Lutkovno gledališče Ljubljana / Foto: Urška Boljkovac

Sodobna tehnologija omogoča umetnikom uporabo in razvoj novih izraznih orodij, s katerimi odpirajo nove horizonte in možnosti animacije, ki se bo v prihajajoči sezoni prepletala s prostorskimi video projekcijami, virtualnim risanjem, animacijo dronov in robotov, so zapisali v LGL.

Eksperimentalna ustvarjanja in interdisciplinarna združevanja različnih polj umetnosti z namenom iskanja novih uprizoritvenih možnosti na področju lutkovnega gledališča bodo največ prostora našla v novi programski nadgradnji programa BiTeater, nizkoproračunski produkcijski platformi, ki mladim ustvarjalcem ponuja možnosti za kreativno delo.

Prihodnjo jesen bo potekal tudi mednarodni lutkovni festival Lutke, ki ljubljanski kulturni prostor vsaki dve leti obogati z izvirno, kakovostno in raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča, so napovedali v LGL.

Novo gledališko sezono bo septembra uvedla koprodukcijska predstava z Gledališčem Koper Vihar Williama Shakespeara v režiji Jake Ivanca. Oktobra bo premierno uprizorjena predstava Tajno društvo PGC, ki jo je po delu Antona Ingoliča priredil Nebojša Pop Tasić, režiral pa jo bo Mare Bulc. Oktobra bo na sporedu še projekt Maje Smrekar Maquina animalistica, nastal v koprodukciji z Zavodom Aksioma.

Novembra se obeta predstava Julie Donaldson in Axla Schefflerja Bi se gnetli na tej metli v Ivančevi režiji, januarja prihodnje leto pa Peter Pan Jamesa Matthewa Barrieja v režij Yulie Roschina.

V prihodnjem letu napovedujejo premiere predstave Rotraut Susanne Berner Karelčkove zgodbice režiserja Silvana Omerzuja, avtorskega projekta Mihe Goloba Akvarij ter predstave Igorja Stravinskega Posvetitev pomladi v režiji Matjaža Fariča.

Obetajo se še premiera predstave Eve Mahkovic in Jaše Kocelija Male kraljice v Kocelijevi režiji, nov projekt, ki je nastal po računalniški igrici Machinarium oblikovalskega studia Amanita: Mašinerija, pod katerega se bo kot režiser podpisal Zoran Petrovič, premiera Virginija Volk avtorice Kyo Maclear v režiji Fabrizia Montecchija ter nov avtorski projekt Tina Grabnarja Nekje drugje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-v-novi-sezoni-napoveduje-12-premier