Hedda Gabler na festivalu INFANT 2016

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Novi Sad, kjer je včeraj, 26. junija 2016, z uprizoritvijo Ibsenove Hedde Gabler v režiji Mateje Koležnik nastopila na 43. Internacionalnem festivalu alternativnega in novega teatra – INFANT 2016.


Foto: Damjan Švarc

Ibsenova Hedda Gabler, napisana leta 1890 in premierno uprizorjena leta 1891, je večplastna drama karakterjev, katere srž je istoimenska junakinja, ki je razočarana nad vsem, kar predstavlja njen lastni svet, in katere pogled je uprt izključno v lastni občutek neuresničenosti.

Drama, zreducirana na komorno situacijo nekega meščanskega salona kot kraja slabih, a preračunljivih odločitev, spada v tematski in časovni cikel Ibsenovih zadnjih petih dram, ki jih zaznamujejo pesimizem, melanholija in naposled tudi smrt.

Predstava je navdušila občinstvo in kritike doma in v tujini ter od premiere februarja 2015 prejela številne nagrade na festivalih doma in v tujini. V predstavi igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g..

Internacionalni festival alternativnega in novega teatra, ki ga organizira Kulturni center Novega Sada, se je razvil iz festivala »Malo pozorje« in predstavlja spoj nevsakdanje gledališke interpretacije, neklasičnega pristopa igralskemu izražanju in modernemu jeziku teatra.

INFANT, ki letos poteka od 25. junija do 1. julija, je oblikovan z željo, da odpre novi prostor za izmenjavo kulturnih vrednosti s svetom in da omogoči enakovreden kontekst za kreativno energijo mladih ustvarjalcev.

Selektorica Jelena Kajgo je v tekmovalni program izbrala deset predstav, ki odgovarjajo na vprašanja, ali je svoboda postala blago, ki ga lahko kupimo in prodamo ter koliko stane.

Povezava: Domača stran festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hedda-gabler-na-festivalu-infant-2016