Nova sezona tržaškega SSG z geslom Sem pa tja

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst je včeraj v Železniškemu muzeju Campo Marzio razgrnilo program za sezono 2016/2017. Ta bo potekala pod geslom Sem pa tja, zaznamovalo pa jo bo "nenehno gibanje idej, umetniških pristopov, sporočil in estetskih prijemov", so zapisali v gledališču. Sezono bo uvedel Čehovov Češnjev vrt v režiji Igorja Pisona.


Foto: SSG Trst

"V središču bo današnji zbegani, neodločeni posameznik in njegov negotov korak, poln strahu. Na igriv, duhovit način bomo postavili zrcalo, v katerem vidimo slepoto in nedejavnost kritičnega uma," je umetniški koordinator Eduard Miler utemeljil izbiro gesla sezone.

Sem pa tja je tudi naslov komedije reškega dramatika madžarskega izvora Ödöna von Horvatha, ki jo bo na oder tržaškega SSG postavil prav Miler. Besedilo govori o izgnancu, ki mora zaradi obmejnih formalnosti živeti na mejnem prehodu med dvema državama in postane projekcija duhovne omejenosti človeka.

S to uprizoritvijo si Miler želi poudariti tri glavne smernice gledališča: pozornost do avtorjev z alpsko-jadranskega območja, vpetost v prostor oz. redna sodelovanja s krajevnimi ustvarjalci in ustanovami in nenazadnje upoštevanje aktualnih vprašanj sodobne družbe, so sporočili iz gledališča.

Novo sezono bo sicer uvedla klasika Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova, ki jo bo Pison postavil v "neobičajno ironični luči". V predstavi bo zasedeno igralsko jedro SSG Trst, ki se mu pridružuje mladi igralec Tadej Pišek. Gostja predstave bo Saša Pavček.

V lastni izvedbi bodo na tržaškem odru postavili tudi dramsko adaptacijo filmskega scenarija Piera Paola Pasolinija Teorema. Zamisel in režijo bo podpisal Sebastijan Horvat. Predstava bo osredotočena na tisto, kar nas sili, da se soočimo z resnico: na absolutno, presežno ljubezen.

Nova gledališka sezona bo bogata tudi glede sodelovanj. V glavni program sta uvrščeni dve koprodukciji. Prva bo predstava Zimski sončev obrat Rolanda Schimmelpfenniga, ki bo nastala v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim v režiji Juša Zidarja. Sezono bo sklenila koprodukcija s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine - Il Rossetti. Predstavo Srhljiva lepota tržaškega pisatelja Marka Sosiča, ki bo nastala v slovenski in italijanski različici, bo režiral Matjaž Farič.

S Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine - Il Rossetti bodo tudi letos izvedli "izmenjavo dvoran". V gledališču Il Rossetti bo gostovala predstava Faust v režiji pokojnega Tomaža Pandurja, v SSG Trst pa predstava Sestre Macaluso v režiji priznane italijanske režiserke Emme Dante.

V sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani bo v tržaškem gledališču v režiji Mojce Madon zaživela tudi klasika teatra absurda Plešasta pevka Eugena Ionesca.

Krog hišnih uprizoritev bo sklenila otroška predstava Kdo je sešil cesarju nova oblačila? Avtorski projekt Tadeja Piška po pravljici Hansa Christiana Andersena in z izvirno glasbo Marjana Peternela bo v ospredje postavil zgodbo dveh sleparjev, ki cesarja zavedeta.

V SSG kot vsako leto pripravljajo več abonmajev, v sodelovanju z Glasbeno matico pa tudi glasbeni program. Abonmajski program za Gorico bo v novi sezoni obsegal dve gostujoči predstavi ter dva brezplačna glasbena dogodka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-trzaskega-ssg-z-geslom-sem-pa-tja