Mariborska Drama z Višnjevim vrtom na gostovanju v Zagrebu

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na Hrvaško, kjer bo nocoj v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu uprizorila Višnjev vrt Antona Pavloviča Čehova v režiji Gaborja Tompe. Gre za še eno v vrsti izmenjav med gledališkima hišama.


Foto: Damjan Švarc

SNG Maribor in HNK vežejo sicer že dolgoletne vezi, v prihajajoči sezoni pa napovedujeta še okrepljeno sodelovanje. Poleg že utečenih gostovanj med gledališkima hišama bosta njuni operi prvič tudi izvedli skupno koprodukcijo, komično opero Don Pasquale, ki bo premiero v Mariboru doživela konec septembra. Obenem so se domislili Evropskega abonmaja z izborom šestih predstav iz produkcije obeh nacionalnih gledališč.

Komedija Višnjev vrt je bila na mariborskih odrskih deskah prvič uprizorjena septembra lani. Režijo je podpisal romunski režiser Gabor Tompa, sicer vodja oddelka za režijo na univerzi v San Diegu in vodja mednarodnega gledališkega festivala v Cluju. Zadnje gledališko delo Čehova vidi kot prispodobo sprememb oziroma prehoda iz enega v drugo obdobje. Višnjev vrt, v Sloveniji večinoma znan pod naslovom Češnjev vrt, je namreč Čehov napisal leta 1904, ko so se v svetu napovedovale velike družbeno-politične spremembe.

V vlogi posestnice Ranevske Ljubov Andrejevne nastopa igralka Ksenija Mišič, med drugim pa v predstavi igrajo še Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Vlado Novak, Kristijan Ostanek, Mateja Pucko, Aleš Valič in Ivo Ban.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-z-visnjevim-vrtom-na-gostovanju-v-zagrebu