Na letošnjem Ukrepu produkcija obetavnih in uveljavljenih plesalcev

Avtor: STA

Plesni teater Ljubljana (PTL) med četrtkom in nedeljo pripravlja peti festival plesnih perspektiv, ki so ga letos poimenovali Ukrep za. V štirih dneh bienalnega festivala se bo zvrstilo 18 predstav 16 avtorjev, v katerih se bo predstavilo 48 nastopajočih.


Peter Šavel / Foto: Vanda Hybnerova

Festival je po besedah direktorice festivala Žive Brecelj v prvi vrsti namenjen mladim plesalcem in koreografom oziroma t.i. vzhajajočim zvezdam. Povabili pa so tudi nekaj uveljavljenih ustvarjalcev. Festivala se bo udeležilo še nekaj tujih umetnikov, stremijo pa tudi k sodelovanju s plesnimi organizacijami izven Ljubljane. Tako bodo denimo gostili Plesni forum Celje, ki letos praznuje 40 let delovanja.

Festival bo v četrtek, 16. junija, uvedla delavnica slovaškega plesalca in koreografa Petra Šavla z naslovom Opuščanje - poslušati svoje telo (za umom). Tej bo sledil projekt Lahko gre drugače Sare Janašković in soustvarjalk Evelin Bizjak, Sinje Ožbolt in Lize Šimenc, ki so ga poimenovale pred-predstava, ker še ni povsem končan. Četrtkov večer bo sklenil projekt Branka Potočana Morala je sama: jaz grem pa peš, v katerem avtor predstavlja tudi nezmožno, invalidno telo, je na novinarski konferenci povedala dramaturginja predstave in predstavnica umetniškega vodstva festivala Andreja Kopač.

V petek bo na sporedu predstava Tereze Ondrove in Šavla Fantki, ki se radi igrajo s punčkami, v kateri je Šavla, kot je dejal, zanimalo predvsem vprašanje spola. Sledil bo projekt Plesišče Jane Menger in Maše Kagao Knez, ki prvič sodelujeta, obetata pa se še prikaz dela v nastajanju Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča Hweol ter avdiovizualni gibalni performans Kaje Janjić z naslovom Cianoza, ki bo ponudil kombinacijo svetlobe in giba.

Dan pozneje si bo mogoče ogledati predstavo Plesnega foruma Celje N.A.G. ter predstavo mlade hrvaške koreografinje Eni Vesović z naslovom Non.sense, v kateri je želela predstaviti pomen giba predvsem s pomočjo čutil - tipa in sluha, je povedala. Sobotni večer bo sklenila plesna predstava Maše Kangao Knez Momentum: Avenija ujetih trenutkov, v kateri se ji bo na odru pridružilo 17 nastopajočih.

V nedeljo se bo mogoče udeležili koreografske delavnice v Novi Zelandiji rojene umetnice Emme Murray, na ogled bosta tudi dva projekta: plesno-performativna raziskava Sare Janašković in Jana Rozmana Izbrano telo ter delo v nastajanju Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška Neimenovano. Pri slednjem bo imel posebno vlogo gost Rok Benčin, ki bo plesno stvaritev predstavil skozi oči filozofa.

Festivalsko dogajanje bo sklenil koncert dijakov Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, združenih v band Furu Efu, za pofestivalski dogodek pa organizatorji napovedujejo še Trilogijo oziroma niz treh predstav Saše Božić in hrvaške umetnice Petre Hrašćanec, ki bo na ogled v četrtek, 23. junija.

Vsi festivalski dogodki bodo potekali v Plesnem teatru Ljubljana z izjemo predstave Cianoza, ki bo na ogled v parku ob Gradaščici oz. pod mostom na Barjanski cesti, ter predstave Momentum, ki bo v okviru festivala Junij v Ljubljani izvedena na Kongresnem trgu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-letosnjem-ukrepu-produkcija-obetavnih-in-uveljavljenih-plesalcev