Za uvod v letošnji lutkarski PUF festival predstava študentk pedagoške fakultete

Avtor: STA

Mednarodni lutkovni in ulični PUF festival - Lutke brez meja bo to poletje na sporedu štirinajstič, na njem pa se bo na različnih lokacijah zvrstilo več kot 30 predstav. Festival so dopoldne uvedle izpitne lutkovne predstave študentk Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, to sodelovanje pa predstavlja tudi eno od novosti.


Foto: Freeimages

Docentka in vodja lutkovnega programa na pedagoški fakulteti Jelena Sitar Cvetko je povedala, da je zanje velika čast, da so lahko s predstavo Miške na poti odprle letošnji festival. Kot je dodala, skušajo na fakulteti tudi na ta način nekaj konkretnega prispevati skupnosti, v kateri delujejo. Gre za avtorsko delo, ki so ga študentke priredile po pravljicah pisatelja Arnolda Lobela v okviru izbirnega predmeta Lutkarstvo.

Festival, ki nastaja v produkciji Mednarodnega centra lutkovne umetnosti - MCLU Koper in v sodelovanju z Matijo Solcetom in njegovim festivalom Plavajoči grad na Gradu Snežnik, bo junija nadaljeval lutkovno karavano po primestnih šolah s štirimi lutkovnimi predstavami Lutkarnice v Marezigah, Škofijah, Gračišču in Šmarjah. Uradno ga bodo odprli 29. junija v Kopru z obiskom Klovnbufove karavane in novo predstavo akrobatskega gledališča SINAKT iz Italije.

Skozi ves julij in avgust se bo v Kopru zvrstilo 31 lutkovnih in uličnih predstav. Z dvema predstavama bo festival gostoval v Miljah, nekaj predstav pa bo gostovalo tudi na Ankaranskem poletju, je navedla umetniška vodja festivala Maja Bavdaž Gross. V letošnjem programu bodo sodelovali umetniki iz Italije, Češke, Slovaške, Francije, Čila, Ekvadorja, Španije in Madžarske.

Zaradi "finančne suše" pa festivala PUF prvič v 14 letih v Izoli in Piranu ne bo.

Med predstavami je Grossova izpostavila slovensko premiero črne glasbene komedije Sedmina režiserja Matije Solceta, ki je tudi avtor glasbe. Mednarodna koprodukcija studia Damuza iz Prage in Teatra Matita je neke vrste raziskovalno gledališče, ki nas popelje v svet Tolstojeve Ane Karenine. Predstava združuje glasbo, kabaret in objektno gledališče ter predstavi izvirne in igrive glasbene kompozicije, ki izhajajo predvsem iz ruske ljudske glasbe.

Premierno pa bodo na festivalu predstavili tudi lutkovni muzikal na podlagi Kosovelove otroške poezije Nosim sončnico na rami avtorice Nike Solce.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-uvod-v-letosnji-lutkarski-puf-festival-predstava-studentk-pedagoske-fakultete