Ljubljanski lutkarji z Račko, Smrtjo in tulipanom na Poljskem in Češkem

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana se bo s predstavo Račka, Smrt in tulipan v režiji Fabrizia Montecchija danes udeležilo 25. mednarodnega gledališkega festivala Valise v poljskem mestu Lomza. Isto predstavo bo nato 12. junija uprizorilo na 32. festivalu alternativnega in lutkovnega gledališča Skupa's Pilsen v češkem Plznu.


Račka, Smrt in tulipan / Foto: Miha Fras

Senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan je navdahnila slikanica z izvirnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Zgodba tematizira smrt, eno od težkih tem, o katerih otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim najraje izogibajo. Skozi nenavadno prijateljstvo med Račko in Smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, tako spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.

Predstava, v kateri nastopata Polonca Kores in Asja Kahrimanović, je bila premierno uprizorjena oktobra 2014, na različnih festivalih po Evropi pa je doslej prejela sedem nagrad. Češko občinstvo jo bo videlo v okviru najstarejšega gledališkega festivala v tej državi, ki je zasnovan kot celovit pregled najpomembnejše češke lutkovne produkcije in nekaj mednarodnih gostov.

Konec meseca pa bo na pot odšla ekipa Groznovilce. Predstava v režiji Matjaža Fariča bo sodelovala na enem najpomembnejših otroških festivalov v regiji, 56. mednarodnem otroškem festivalu Šibenik, ki v obmorsko mesto že od leta 1958 privablja najmlajše občinstvo z vsega sveta, so sporočili iz ljubljanskega lutkovnega gledališča.

V tem mesecu so ljubljanski lutkarji že gostovali v tujini. V začetku meseca so predstavo Katje Povše Lučka, grah in pero odigrali na 10. festivalu vizualnega gledališča Treff v estonski prestolnici Tallinn. Na festivalu je sodelovalo 49 predstav iz Izraela, Kanade, Francije, Rusije, Španije, Nemčije, Finske, Nizozemske, Estonije in Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanski-lutkarji-z-racko-smrtjo-in-tulipanom-na-poljskem-in-ceskem