Marijana Brecelj: Najbližje so mi tragikomične vloge, saj je tako tudi življenje

Avtor: STA

Gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj danes praznuje 70. rojstni dan. Ob jubileju se je spominjala igralskih začetkov. Povedala je, da so ji bile kljub pisani paleti odigranih vlog vselej najbližje tragikomične, saj je po njeno tako tudi življenje. Kljub upokojitvi bo igralka z veseljem še naprej delala, dokler bodo le ponudbe.


Marijana Brecelj / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj je po zaključku študija na ljubljanski Akademiji za glasbo, radio, film in televizijo leto delovala na svobodi, v gledališki sezoni 1970/1971 pa je postala članica ljubljanske Drame, kjer je delala do upokojitve.

Drama je po besedah sogovornice v več kot 40 letih, odkar je sama prvič stopila na njen oder, dosegla velik razvoj, kar pa se ji ne zdi čudno, glede na to, da so se v tem obdobju spremenili družba in interesi, pa tudi zanimanja gledalcev. "Če pa se spomnim za nazaj, se mi zdi, da je bilo vse skupaj intimnejše, bolj romantično. A to človek vedno reče, ko se spominja mladosti," je povedala. Igralka ima zelo lepe spomine na eno prvih predstav, ki jih je delala v Drami - Improvizacije v Versaillesu in Skapinove zvijače Jeana Baptista Moliera, "ki je bila za tiste čase izjemna".

Ob delu v ljubljanski Drami je med drugim sodelovala z Gledališčem Tone Čufar Jesenice, Prešernovim gledališčem Kranj, Gledališčem Glej in Špas teatrom: "Kot v vsakemu poklicu je važno, da človek dela in ohranja svojo delovno kondicijo. V obdobju, ko v Drami nisem bila zelo zaposlena, sem z veseljem sprejemala različne izzive.

Pri sodelovanju s Špas teatrom je na primer spoznala drugačne pristope k produkciji, kjer je med drugim sodelovala pri predstavi 5žensk.com, ki je imela več kot 400 ponovitev. S predstavo so obredli vso Slovenijo in se s tem približali drugačnemu občinstvu, kot ga je bila vajena iz Drame. Glede polemik o bolj ali manj zahtevnemu gledališkemu občinstvu je sogovornica menila: "Tudi mene mora kot gledalko zgodba in človek v zgodbi pritegniti, zato gledalcev ne bi podcenjevala."

Preizkusila se je tako v resnejših kot v komičnih vlogah, najbolj doma pa se počuti v tragikomičnih vlogah. "Takšne vloge so mi blizu, ker menim, da je tudi življenje tragikomično. Igralec se mora v vlogi najti. Sama pravim, da vloga zagotovo deluje, če mi je koža, ki jo moram obleči, prav," je pojasnila. Takšno vlogo je denimo imela v predstavi Najstarejša obrt Mestnega gledališča Ptuj.

Marijana Brecelj prihaja iz gledališke družine. Materi Ančki Levar se je lani družina ob 100-letnici njenega rojstva poklonila s postavitvijo spominske plošče na njeni rodni hiši v Grahovem.

Poleg gledaliških odrov je jubilantka gledalcem znana tudi s filmov in televizije. Glavno razliko med gledališčem in filmom igralka prepoznava v tem, da na filmu in TV dejansko ne veš, kaj si naredil, dokler ne vidiš končnega izdelka, saj se v montaži marsikaj izpusti. "Nimaš takšnega vpogleda v svoje delo, kot ga imaš v gledališču, kjer ga ves čas spremljaš," je pojasnila.

Med njenimi najljubšimi filmskimi vlogami je Mati v Pod mojim oknom Metoda Pevca, za katero je leta 2003 prejela tudi dve nagradi na Festivalu slovenskega filma v Celju.

Igralka tudi po upokojitvi leta 2010 ostaja dejavna. Takole pove: "Imam sicer zelo redek poklic, v katerem vselej potrebujejo stare ljudi. Dokler kot človek lahko še funkcioniram in dobivam ponudbe, bom še naprej z veseljem delala!"


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/marijana-brecelj-najblizje-so-mi-tragikomicne-vloge-saj-je-tako-tudi-zivljenje