Tomi Janežič bo danes prejel nagrado srbskega združenja dramskih umetnikov

Avtor: STA

Združenje dramskih umetnikov Srbije je nagrado Bojan Stupica za leto 2015 prisodilo slovenskemu režiserju Tomiju Janežiču za režijo Opere za tri groše Bertolda Brechta in Kurta Weilla. Najpomembnejšo nagrado za gledališko režijo mu bodo izročili danes v prostorih združenja.


Tomi Janežič / Foto: Katja Legin

Janežič bo 31. nagrado po vrsti prejel v konkurenci 20 predstav, ki so bile premierno uprizorjene v profesionalnih srbskih gledališčih v dveletnem obdobju - od 1. aprila 2013 do 31. marca 2015. Žirija je svojo odločitev sporočila marca letos, o čemer smo takrat že poročali.

Predstava Opera za tri groše je nastala v koprodukciji Kraljevega gledališča Zetski dom na Cetinju in Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu. Žirijo, ki je odločala o nagradi, so sestavljali režiser Boris Liješević, dramaturg in gledališki kritik Boško Milin ter dramaturg in dramski pisec Željko Hubač.

Nagrada, poimenovana po slovenskem režiserju, ki je deloval v Beogradu, vključuje plaketo s podobo Bojana Stupice, delo akademskega kiparja Stevana Bodnarova, unikatno diplomo na pergamentu, katere avtor je akademski slikar in scenograf Geroslav Zarić, ter denarno vsoto. Finančno jo podpirata srbsko ministrstvo za kulturo in informiranje ter sekretariat za kulturo mesta Beograd.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomi-janezic-bo-danes-prejel-nagrado-srbskega-zdruzenja-dramskih-umetnikov