V Ljubljani se mudi izvršni odbor Mednarodnega gledališkega inštituta

Avtor: STA

V Ljubljani se mudi izvršni odbor Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI). Srečanje članov odbora z vsega sveta v Ljubljani poteka prvič v zgodovini organizacije, ki stoji za svetovnim dnevom gledališča, mednarodnim dnevom plesa in drugimi večjimi dogodki. Odbor se bo do ponedeljka seznanjal s slovensko uprizoritveno umetnostjo.


Foto: Freeimages

Sestanek izvršnega odbora (IO), ki se ga udeležuje 18 ljudi iz različnih držav sveta, je bil sklican namesto svetovnega kongresa ITI, ki bi moral biti v teh dneh v Braziliji, a je odpadel zaradi politične in ekonomske situacije, je pojasnila slovenska članica odbora, dramaturginja Tatjana Ažman.

Člani odbora bodo v Ljubljani skušali najti možnost za izvedbo kongresa. Ta poteka načeloma vsaki dve leti, nazadnje je bil leta 2014 v Armeniji. Obenem pa je to priložnost, da spoznajo Ljubljano, slovensko uprizoritveno umetnost in njene (z)možnosti. IO si bo tako ogledal nekaj gledaliških predstav in obiskal AGRFT.

Člani IO so v Ljubljano pripotovali na povabilo slovenskega centra ITI, ki je do lani deloval pod okriljem Združenja dramskih umetnikov Slovenije, zdaj pa išče način, da se na novo konstituira. Kot pravi Ažman, jih tudi v mednarodnem okviru spodbujajo, da ostanejo aktivni, vendar morajo najti formalno obliko delovanja in finančna sredstva ter izoblikovati strategijo. Prepričana je, da lahko sestanek k temu veliko pripomore z vzpostavitvijo stikov, morebitnih sodelovanj in odpiranja novih možnosti za Slovenijo.

ITI, ustanovljen leta 1948 v Pragi, promovira izmenjavo znanja in praks s področja uprizoritvenih umetnosti, skrbi za povezovanje med umetniki vseh narodov in narodnosti ter med drugim opozarja na pomen spoštovanja človekovih pravic in kulturne raznolikosti. Na njegovo pobudo je 27. marca svetovni dan gledališča in 29. aprila svetovni dan plesa. Sedež ITI se je z Unesca v Parizu preselil v Šanghaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-se-mudi-izvrsni-odbor-mednarodnega-gledaliskega-instituta