Srečanje najboljših otroških in lutkovnih skupin Slovenije

Avtor: JSKD

Srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), lutkovnim in otroškim gledališkim ustvarjalcem omogoča, da se predstavijo širši javnosti. Hkrati preko strokovnih spremljevalcev – selektorjev dobijo strokovno oceno. Na državnem srečanju si bomo v Kulturnem domu Medvode med 7. 6. in 9. 6. 2016 ogledali 12 lutkovnih in 13 otroških gledaliških predstav.


Foto: Freeimages

Na letošnje Srečanje lutkovnih skupin Slovenije se je prijavilo 93 lutkovnih predstav , ki so jih ustvarili  v vrtcih, šolah in v ljubiteljskih lutkovnih skupinah po Sloveniji in v zamejstvu. Selektorica Irena Rajh Kunaver, vsestranska lutkovna ustvarjalka, ustanoviteljica Lutkovnega gledališča Fru Fru in kulturnega centra za mlade Hiše otrok in umetnosti, je na zaključno – državno srečanje uvrstila 12 lutkovnih predstav.

Na Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije se je prijavilo kar 247 predstav otroških gledališč iz vrtcev, osnovnih šol in kulturnih društev. Selektorica Simona Zorc Ramovš, gledališka igralka, režiserka in pedagoginja, jih je na zaključno – državno srečanje uvrstila 13.

Poleg predstav bo v okviru srečanja v torek, 7. 6. 2016 organizirana strokovna okrogla miza Lutke med pedagoškim in umetniškim, na kateri bodo sodelovali Jelena Sitar Cvetko, lutkovna režiserka, dramaturginja in predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, Anže Virant, lutkovni ustvarjalec ter dramaturg, diplomant AGRFT ter Irena Rajh Kunaver, selektorica lutkovnega dela letošnjega srečanja. Mentorji in režiserji skupin se bodo lahko v sredo, 8. 6. in v četrtek, 9. 6. udeležili delavnice gledališke pedagogike On je drugačen, ki jo bo vodil gledališki režiser Matjaž Šmalc.

Srečanje lutkovnih skupin Slovenije in Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije predstavljata pregled ljubiteljske produkcije v sezoni. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske lutkovne skupine ter ljubiteljske otroške gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. Strokovni spremljevalci srečanj, državni in regijski selektorji, po ogledu predstave skupini podajo svojo oceno in hkrati predloge, kako izboljšati samo delo in način delovanja skupine.

Samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost na JSKD Matjaž Šmalc poudarja izobraževalni moment tovrstnih, ki omogoča stalno kvalitetno rast otroške ustvarjalnosti. Srečanja namreč vsako leto potekajo v drugem okolju. Tako je letošnje Srečanje v Medvodah, v letu 2015 je potekalo na Ravnah na Koroškem, leto pred tem na Jesenicah itd. S tem je omogočen  vpogled v vrhunec otroške ustvarjalnosti čim širši javnosti in služi kot prikaz primerov dobre prakse za vse mentorje lutkovnih in otroških gledališč iz širše regije.

Irena Rajh Kunaver, selektorica Srečanja lutkovnih skupin Slovenije 2016, je izpostavila avtorske projekte: »Vse več je predstav, v katerih pobudo prevzemajo mladi ustvarjalci: lotevajo se avtorskih zgodb in priredb znanih literarnih besedil, poskrbijo za likovno podobo, scenografijo in glasbeno opremo.« Ob tem poudarja vlogo izkušenega mentorja, »ki zna ideje vseh ustvarjalcev povezati v estetsko celoto in hkrati pustiti njihov lasten, enkraten pogled na problem, ki ga razrešuje njihova uprizoritev.«

Simono Zorc Ramovš, selektorica Srečanja otroških gledaliških skupin Slovenije 2016 so ustvarjalci najbolj »prepričali z igro brez besed ali ko so iz najbolj običajnega, banalnega predmeta ustvarili prelepo in prepričljivo gledališko iluzijo.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/srecanje-najboljsih-otroskih-in-lutkovnih-skupin-slovenije