V Gleju na festivalu ŠtudenTeater avtorska študentska ustvarjalnost

Avtor: STA

V Gledališču Glej se bo drevi začel festival študentskega gledališča ŠtudenTeater. Ta je plod istoimenskega projekta Gleja in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je študente vabil h gledališkemu ustvarjanju. Pod vodstvom mladih, na AGRFT šolanih mentorjev je nastalo šest avtorskih projektov, ki jih bodo predstavili na festivalu.


Dober tek! / Foto: Arhiv Gledališče Glej

Študentje svoje gledališče želijo in potrebujejo, so zapisali v Gleju. Srednješolci v sklopu šolskih gledaliških krožkov ali celo organiziranih gledaliških šol ustvarjajo lucidne, razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških zvrsti in žanrov. Gledališke skupine organizacijsko vodijo profesorji ali zunanji mentorji, tako da se dijakom ni potrebno ukvarjati z logistiko in organizacijo ter se lahko posvetijo ustvarjalnemu delu.

Na prehodu na fakultete pa je vse drugače. Razen svetlih izjem, študentskih gledaliških skupin ni, študenti za ustvarjanje prav tako nimajo logistične podpore ali mentorjev. Tako se morejo organizirati sami, a na fakultetah z do 2000 študenti težko najdejo somišljenike. Zato so na JSKD in v Gleju oblikovali projekt, s katerim so študentom, željnim gledališkega ustvarjanja, ponudili infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Mentorje so izbrali med mladimi diplomanti Akademije za gledališče, režijo, film in televizijo.

Na razpis se je prijavilo 93 študentov, končno število udeležencev projekta pa se je naknadno nekoliko znižalo. Študenti so bili glede na interese razdeljeni v več skupin. Pod vodstvom Tina Grabnarja, Nine Šorak, Tjaše Černigoj, Uroša Kaurina, Vita Weisa in Sandija Jesenika so uspeli postaviti šest končnih produkcij - Rdeča limonada, Dober tek!, iMoht, Ananas, Glej, vitki študent ter Resnica, jadna ptica. Predstave bodo od danes do 5. junija uprizorili v sklopu festivala ŠtudenTeater.

Glede na dober odziv nameravajo program ŠtudenTeater ponovno izvesti v prihodnji sezoni v Ljubljani in Mariboru, za naprej pa se dogovarjajo tudi s partnerskimi organizacijami v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Dolgoročni cilj projekta ni, da bi študentske skupine našle stalni domicil v Gledališču Glej, temveč da bi skupinam logistično in organizacijsko pomagali do točke, ko bodo lahko preživele tudi same, so zapisali v Gleju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-na-festivalu-studenteater-avtorska-studentska-ustvarjalnost