V SMG predstava z refleksijo vloge umetnosti v sodobni Evropi

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču so za zadnjo predstavo letošnje sezone predvideli projekt Simone Semenič z naslovom mi, evropski mrliči v režiji Sebastijana Horvata. Besedilo Semeničeve, ki so si ga ustvarjalci vzeli za izhodišče predstave, temelji na tekstu Dušana Jovanovića Žrtve mode bum bum, navdahnil jo je tudi Srečko Kosovel.


Foto: Marcandrea

Predstava, ki bo premiero doživela v nedeljo, 5. junija, se po besedah direktorja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Tiborja Miheliča Syeda dobro umešča v okvir letošnje sezone, v kateri so se spraševali, kakšna je vloga sodobne umetnosti v kontekstu vedno bolj neofašistične Evrope. Predstava med drugim ponuja tudi refleksijo oziroma ironičen pogled v prakso angažiranega gledališča.

Semenič si je Jovanovićevo besedilo, ki je SMG zaznamovalo v 70. letih, vzela za konceptualni okvir, gledališkim ustvarjalcem pa je želela ponuditi odprt tekst brez dialoga. Naslov dela izhaja iz verza Kosovelove pesmi Ekstaza smrti: "Z zlatimi žarki sijalo bo sonce na nas, evropske mrliče," je na novinarski konferenci povedala avtorica.

Po režiserjevih besedah predstava poteka na dveh ravneh oziroma v dveh planih. Eden se ukvarja z estetiko in vlogo gledališča, drugi pa ponuja film življenja - zgodbo partizanke Milice, ki na koncu umre v Hospicu.

Dramaturg Milan Marković je povedal, da so ustvarjalci predstave s tekstom Semeničeve korespondirali na podoben način, kot je ona z Jovanovićevim. Na vsebinski ravni so se med drugim spraševali o vlogi današnje kritike v svetu, ki je sicer dobrodošla, a se zdi, da le podpira status quo.

Za glasbo je poskrbel Drago Ivanuša. Kot je dejal, je prvič pisal za igro, ki predstavlja dva paralelna svetova. Za predstavo je uglasbil tudi dve Kosovelovi pesmi - Destrukcije in Vihar, eno skladbo - Žalostinka za Evropo pa je priredil po Kosovelovi pesmi in ji dodal še nekaj svojega besedila.

V predstavi igrajo Damjana Černe, Brane Grubar k. g., Željko Hrs, Alja Kapun k. g., Boris Kos, Janja Majzelj, Anja Novak, Ivan Peternelj, Stane Tomazin, Matija Vastl in drugi.

Za sceno in oblikovanje videa je poskrbel Igor Vasiljev, za kostume Belinda Radulović, koreografinja je Anja Bornšek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-predstava-z-refleksijo-vloge-umetnosti-v-sodobni-evropi