Nevenka Koprivšek bo postala častnica reda umetnosti in leposlovja

Avtor: STA

Francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier bo danes ob 18. uri v Francoski rezidenci podelil odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja umetniški vodji Festivala Mladi levi Nevenki Koprivšek. Odlikovanji vitez reda umetnosti in leposlovja pa bo podelil prevajalki Suzani Koncut ter ustanovitelju založbe Hyperion Andreju Medvedu.


Nevenka Koprivšek / Foto: Urška Boljkovac

S podelitvijo odlikovanj Francija izkazuje hvaležnost odlikovancem za njihova prizadevanja pri širjenju francoske kulture.

Koprivšek, ki je bila leta 2011 že odlikovana z redom vitez umetnosti in leposlovja, nadaljuje s svojimi prizadevanji za približevanje francoske kulture slovenski javnosti. "S festivalom Mladi levi, enim od vidnejših kulturnih dogodkov na slovenskem kulturnem prizorišču, in premišljeno izbiro festivalskega programa izkazuje izjemno poznavanje najbolj priznanih francoskih umetnikov," so zapisali na francoskem veleposlaništvu.

Francoski veleposlanik v Sloveniji bo danes podelil tudi odlikovanji vitez reda umetnosti in leposlovja. Prvega prejme prevajalka Koncut, "velika poznavalka francoske literature in predana ljubiteljica francoskega gledališča". Njeno ime je zapisano pod prevodi najbolj zahtevnih besedil s področja klasične francoske proze, humanističnih ved in filozofije.

Medved pa bo odlikovanje prejel, ker je pod okriljem svoje založbe Hyperion izdal dela največjih francoskih mislecev, kot so Jacques Derrida, Gilles Deleuze in Julia Kristeva. Bil je tudi kustos in umetniški vodja Obalnih galerij, kjer so bile pogosto na ogled umetnine francoskih sodobnikov. Po njegovi zaslugi so postale referenčni prostor moderne umetnosti v Sloveniji, so še zapisali na veleposlaništvu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nevenka-koprivsek-bo-postala-castnica-reda-umetnosti-in-leposlovja