Na Dunajskih slavnostnih tednih premiera Frljićeve predstave

Avtor: STA

Uprizoritev Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića bo danes na Dunajskih slavnostnih tednih doživela premiero. Predstava, ki se navdihuje pri romanu Petra Weissa Estetika upora, in je nastala v koprodukciji več evropskih gledališč in festivalov, tudi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), tematizira krizo Evrope.


Foto: Mare Mutić

Predstava se ukvarja s krizo Evrope, begunsko krizo in krizo vrednot današnje družbe ter zastavlja številna vprašanja, kot so: Kakšno sodobno umetnost in gledališče potrebujemo v času, ko Evropa vse bolj drvi novim oblikam fašizma naproti? Ali umetnosti danes ne definiramo predvsem kot prispevek k splošnemu konsenzu? Mar ne bi morala biti anarhični protiprojekt, ki se zoperstavlja sedanjim političnim in ekonomskim sistemom in zasebnim interesom?

Igra, ki med producenti in festivala že vzbuja zanimanje, bo poleti in v prihodnji sezoni gostovala po vseh Evropi, najprej v Zürichu, Weimarju in Berlinu, pa tudi v Stockholmu, Sarajevu, na Reki, so sporočili iz SMG, kjer slovensko premiero načrtujejo v začetku prihodnje sezone, predvidoma oktobra.

V predstavi igrajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.

Koproducenti predstave so poleg SMG še Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke.

Letošnji Dunajski slavnostni tedni so se začeli 13. maja. Do 19. junija bo na sporedu 36 produkcij iz 25 držav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dunajskih-slavnostnih-tednih-premiera-frljiceve-predstave