Koprodukcijska Iliada na gostovanje na Poljsko in Bolgarijo

Avtor: STA

Poljsko občinstvo si bo drevi na mednarodnem gledališkem festivalu Miedzynarodowy Festiwal Teatralny Kontakt 2016 v mestu Torun lahko ogledalo gledališko priredbo Iliade, ki je nastala v koprodukciji treh slovenskih gledaliških hiš. Junija bodo predstavo v režiji Jerneja Lorencija uprizorili še na dveh bolgarskih festivalih.


Foto: Peter Uhan

Koprodukcijska predstava ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma, ki prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, pod katero se podpisujejo Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, bo ena izmed 11 festivalskih predstav. Poleg slovenskih se bodo predstavila mednarodna priznana gledališča in skupine iz Nemčije (Schaubühne am Lehniner Platz in Rimini Protokoll), Poljske (Teatr im. Wilama Horzycy in Teatr Modrzejewskiej), Nizozemske (De Warme Winkel), Belgije (STAN), ZDA (Theater Mitu iz New Yorka), Čila (Roberto Farias in Pablo Larrain) in Islandije (Teatr Mijevski).

Mednarodno gledališko srečanje v Torunu bo sklenilo gostovanje uveljavljenih belgijsko-nizozemskih gledališčnikov Peeping Tom, so sporočili iz ljubljanske Drame.

V Bolgariji bo Iliada zastopala Slovenijo na dveh festivalih, najprej v nedeljo, 5. junija, na 24. mednarodnem gledališkem festivalu Poletje v Varni, ki bo ob desetih bolgarskih predstavah v glavnem programu gostil tudi pet tujih - iz Italije, Kanade, Španije, Slovenije in Češke. V sredo, 8. junija, pa se bo Iliada ustavila v bolgarski prestolnici na jubilejnem 10. festivalu Svetovno gledališče v Sofiji kot ena od šestih predstav v svetovnem pregledu sodobne gledališke umetnosti.

"Iliada je pratemelj in izvor Evrope. Je njen začetek. Njeno prvo seme, njeno prapočelo, njen nizki štart in visoki cilj. Iliada je prvi ep Evrope, je praroman, praopera, praspektakel, prvi MTV," je ob predstavi zapisal Lorenci, ki je pri ustvarjanju izhajal iz prapevca in heksametra ter iz govora in petja.

V predstavi nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koprodukcijska-iliada-na-gostovanje-na-poljsko-in-bolgarijo