Mladi Novogoričani v predstavi o rojstvu fotografije in filma

Avtor: STA

V Novi Gorici bodo danes na velikem odru SNG Nova Gorica uprizorili predstavo Ko podobe oživijo. Predstava, ki je nastala ob sodelovanju osnovnošolcev novogoriških šol Milojke Štrukelj in Kozara, bo gledalce popeljala skozi rojstvo fotografije in filma, v vrtinec iskanja in ustvarjanja s svetlobo, so zapisali v vabilu na predstavo.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Projekt Ko podobe oživijo je bil zasnovan z namenom spodbujanja multimedijske ustvarjalnosti in različnih umetniških pristopov pri mlajših generacijah. Koncept projekta je zasnovan na izhodiščni temi lutkovnega leta novogoriške občine in reprezentaciji le-tega skozi aktivnosti Ustanove Silvana Furlana. Slednja je k projektu pristopila z izdelavo animacije kot medija za prikaz, kako lahko lutke oživijo.

V izdelavo animacije so bili vključeni učenci Osnovne šole Milojke Štrukelj iz Nove Gorice, ki so nadarjeni na področju kreativnega pisanja, likovnega izražanja, fotografije, filma in skladanja ter ustvarjanja glasbenih del.

Na umetniškem večeru bodo poleg animacije prikazali tudi njeno dramsko interpretacijo, v katero so vključili učence Osnovne šole Kozara iz Nove Gorice ter Osnovne šole Milojke Štrukelj s podružnico Ledine.

Idejno zasnovo projekta podpisuje Anita Zelić, režija je bila zaupana Blažu Valiču, dogodek pa bosta drevi povezovala Ana Facchini in Gorazd Jakomini.

Kot je povedala Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana, se njihova vizija osredotoča predvsem na otroke in mladostnike, ki jim želijo skozi medij filma in fotografije omogočiti osebnostno rast, razvijanje konstruktivne ustvarjalnosti in fleksibilnega mišljenja.

Hkrati jih želijo spodbuditi k opazovanju sveta okoli sebe, razvijanju kritičnega mišljenja ter kreativnemu reševanju zaznanih problemov in težav, ki pestijo njih in njihovo širšo okolico. Poleg tega se zavzemajo za enakovredno vključenost ranljivih skupin v kreativne programe ter spodbujajo medgeneracijsko in medkulturno povezovanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-novogoricani-v-predstavi-o-rojstvu-fotografije-in-filma