Predstava Mrtvec pride po ljubico na gostovanju v Romuniji

Avtor: PGK

Prešernovo gledališče Kranj sodeluje na letošnjem mednarodnem gledališkem festivalu TESZT 2016, ki poteka od 22. do 29. maja v Romunskem mestu Temišvar.


Foto: Boris B. Voglar

Jutri, 24. maja, bodo na festivalskem odru prikazali večkrat nagrajeno predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. V četrtek, 26. maja, se bodo s predstavo predstavili tudi v Srbskem Narodnem gledališču Sombor.

Letošnji mednarodni gledališki festival TESZT poteka od 22. do 29. maja, na njem pa se bo predstavilo 10 ansamblov iz Makedonije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Romunije, Italije, Slovenije, Bosne, Poljske in Belgije. Podobno kot v preteklih letih, so v središču predstave, ki obravnavajo sočasne kulturne, družbene, psihološke in politična vprašanja, kot so identiteta, odgovornost, osebna in družbena travma.

Za Prešernovo gledališče Kranj je to odlična priložnost, da svojo produkcijo in svoje poslanstvo, ki temelji na družbeni kritičnosti, predstavi mednarodni javnosti. »Povabilo na festival v Temišvarju je še eden v nizu uspehov našega gledališča in potrditev, da so naše predstave odmevne ne samo doma, ampak tudi izven slovenskih meja,« je poudarila Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj. Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj, pa je dodala: »Mrtvec pride po ljubico je magična predstava, ki je hkrati neizmerno romantična z izklicevanjem večne ljubezni in po drugi strani tudi neusmiljeno kritična do družbe, hkrati pa raziskuje tudi meje gledališkega jezika in iluzije. Gostovanja na festivalu TESZT se veselim, saj je v Romuniji gledališče na izjemno visokem nivoju in festival odmeven ter  nedvomno odskočna deska za še kakšno povabilo te predstave na kakšen prav tako odmeven festival.«

V predstavi nastopajo Ana Urbanc k. g., Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak k. g. in Ciril Roblek k. g.. Predstava je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v sezoni 2013/2014, igralka Urbanc in skladatelj Branko Rožman pa sta prejela nagradi za mlado igralko za vlogo Prve Micike in za glasbo v omenjeni predstavi.

TEZST - Evropski regionalni festival Temišvar organizira Madžarsko državno gledališče "Csiky Gergely". Gre za pretežno madžarsko gledališče, ki je bilo 1953 ustanovljeno v Temišvarju kot del Romunskega državnega gledališče, od leta 1957 pa deluje kot samostojna inštitucija. Leta 1990 se je gledališče preimenovalo v "Csiky Gergely". Gledališče je prepoznavno po drznih projektih, ter bogatim in raznolikim repertoarju. Eden od najpomembnejših projektov v gledališču je TESZT, ki je bil 2015 organiziran že osmič. Gre za mednarodno prireditev, ki je namenjena spodbujanju in ozaveščanju javnosti o pomenu multikulturalizma in seznanjanje s sodobnimi dramskimi gledališkimi predstavami v regiji. Festival deluje kot platforma za kulturne izmenjave pa tudi kot povabilo k dialogu z umetniki in drugimi strokovnjaki na tem področju. Selektorja letošnjega festivala sta Balázs Attila in Gálovits Zoltán, pri čemer sta kot glavna kriterija upoštevala kakovost predstave in njihovo pomembnost v regiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-mrtvec-pride-po-ljubico-na-gostovanju-v-romuniji