Tantadruj za življenjsko delo Borisu Cavazzi

Avtor: STA

Nagrado treh primorskih gledališč, poimenovano tantadruj, za življenjsko delo letos prejme Boris Cavazza. Izročili mu jo bodo 24. maja ob 20. uri v Gledališču Koper, kjer bodo razglasili še dobitnika tantadruja za najboljšo vlogo in za najboljšo predstavo. Ob tem bodo premierno prikazali dokumentarni film Mihe Trefalta Gledališče ob morju.


Boris Cavazza / Foto: Daniel Novakovič, STA

Šestega dobitnika tantadruja za življenjsko delo, ki ga podeljujejo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst, je izbrala žirija v sestavi Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk.

Znano ime slovenskega gledališča in filma Cavazza je bil, kot je povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, profesionalno močno povezan s primorskim gledališkim prostorom, čeprav ne konstantno. Tja je prišel že kot študent ljubljanske gledališke akademije v letih 1964-1968.

Po študiju je močno zaznamoval gledališče v Trstu, kjer je oblikoval izredne vloge in se izkazal tudi kot odličen komik. V ta prostor se je vračal tudi kasneje. "Ko smo pred 25 leti ustanovili Primorski poletni festival, je režiral produkcije tega festivala, ko pa smo leta 2000 ustanovili profesionalno gledališče v Kopru, je bil v njem zaposlen kot igralec in se je v njem tudi upokojil," je izbiro nagrajenca utemeljila Pegan.

Poleg tantadruja za življenjsko delo bodo na torkovi slovesnosti podelili še istoimenski nagradi za najboljšo vlogo in najboljšo predstavo, ki do podelitve ostajata skrivnost. Slovesnost bo okronala premiera dokumentarnega filma Gledališče ob morju: 500 in 15 let ljubezni do gledališča, nastalega v koprodukciji RTV Koper Capodistria in Gledališča Koper po scenariju dramaturga Mihe Trefalta in v režiji Gorana Stoisavljeviča.

Dokumentarec po besedah Pegan govori o tem, da so v tem prostoru že 500 let prisotni znaki gledališkega udejstvovanja, 15 let pa se nanaša na 15-letnico Gledališča Koper, ki obletnico slavi v tej sezoni. Med drugim jo je obeležilo z razstavo fotografij iz predstav ter pogovori o gledališču nekoč, danes in jutri, na katerih so sodelovali tudi ustvarjalci, ki so nekoč delovali v njem, kot so Cavazza, Milena Zupančič, Ljerka Belak in Jerca Mrzel.

Zadnje praznovanje bo omenjeni film, ki je po oceni Pegan pomemben za vso Slovenijo, saj je v njem "temeljito obdelan" prostor, v katerem so sodelovale različne države in v katerem so prisotni različni jeziki.

Lani je tantadruja za življenjsko delo dobila igralka Teja Glažar, za igralsko stvaritev Arna Hadžialjević, za gledališki dosežek pa predstava Ivana Cankarja Hlapci v izvedbi tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tantadruj-za-zivljenjsko-delo-borisu-cavazzi