Razkrili vsebino nekaj abonmajev nove sezone CD

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) so včeraj predstavili tri abonmaje nove sezone: srebrni, zlati in Veličastnih 7. Prva dva sta s šestimi koncerti namenjena ljubiteljem resne glasbe, Veličastnih 7, ki ga pripravljajo drugo leto, pa vsem, ki imajo po po besedah generalne direktorice CD Uršule Cetinski radi gledališče, ples in balet.


Foto: Nebojša Tejić/STA

Abonma Veličastnih 7, ki bo ponudil predstave po izboru Jane Pavlič, Jean-Pierreja Wurtza in Ingrid Gortan, so v CD pospremili s pridevniki drzni, siloviti in veličastni. Oktobra ga bo uvedla predstava Gaudemaus v izvedbi Malega gledališča MDT iz Sankt Peterburga v režiji slovitega ruskega režiserja Leva Dodina. Igralska skupina bo zgodbo o mladeničih na služenju vojaščine uprizorila z veliko plesa in akrobacije ob igranju na glasbila, je povedala Cetinski.

Sledila bo predstava Nepopisan list priznanega španskega koreografa Andresa Marina, ki bo ob spremljavi pevcev in glasbenikov ustvarila samosvojo podobo flamenka - prvinsko, klasično, baročno in avantgardno. Marin bo s svojim telesom pisal zgodbo, v kateri se bo spomnil tudi baletnika Vaclava Nižinskega, ki mu bodo jeseni v CD posvetili cikel Jaz sem življenje. Konec decembra bodo gostili Novi vietnamski cirkus in režiserja Tuana Leja v predstavi Med mestom in deželo. Nastopajoči so akrobati, mojstri borilnih veščin, žonglerji in plesalci.

Januarja 2017 se obeta velika koprodukcijska predstava ljubljanske Drame, Mestnega gledališča Ljubljana in CD Vojna in mir, v kateri bo nastopilo 30 slovenskih igralcev. Režijo so zaupali romunskemu režiserju Silviuju Purcareteju. Predstava bo osrednji dogodek festivala CD Tolstoj, iskalec resnice.

Februarja bodo gostili mojstra japonskega buto plesa Ushia Amagatsuja s skupino Sankai Juku. Predstava bo nosila naslov Meguri, s katero na Kitajskem poimenujejo pismenko, ki ponazarja vse, kar kroži: tok časa, štiri letne čase ali gibanje Zemlje. Marca pripravljajo večer koreografa Billa T. Jonesa, ki bo posvečen novejšima koreografijama na glasbo Mauricea Ravela in Franza Schuberta. V projektu bo sodeloval slovenski Godalni kvartet Accademia.

Abonma bo sklenil triptih Baleta in orkestra SNG Maribor Carmen, Favn, Bolero koreografov Valentine Turcu, Edwarda Cluga in Johana Ingerja na glasbo Rodiona Ščedrina, Claudea Debussyja in Ravela pod taktirko Simona Krečiča.

Zlati abonma bo novembra uvedel koncert Nacionalnega simfoničnega orkestra Mehike s pianistko Gabrielo Montero pod vodstvom Carlosa Miguela Prieta. Sledilo bo gostovanje Dresdenske filharmonija z dirigentom Michaelom Sanderlingom in violinistko Julio Fischer. Februarja bo nastopil Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola, ki velja za eno najstarejših britanskih zasedb. Orkestru bo dirigiral Vasilij Petrenko, solistka bo violončelistka Kian Soltani.

Marca bo nastopil Simfonični orkester Frankfurtskega radia z dirigentom Andresom Orozco-Estrado in solistom Joshuo Bellom, aprila Budimpeški festivalski orkester pod taktirko Ivana Fischerja in s solistoma Dejanom Lazićem in Oszkarjem Okrosom, abonma pa bo maja sklenil koncert Filharmoničnega orkestra iz Novosibirskega, ki ga bo vodil Gintaras Rinkevičius, solist pa bo violinist Vadim Repin.

Za srebrni abonma bo oktobra na orglah nastopil Cameron Carpenter, novembra Leipziški godalni kvartet, februarja pa bodo gostili recital Bernarde Bobro (sopran) in Tine Žerdin (harfa). Za srebrni abonma bodo prihodnje leto nastopili še pianist Aleksandar Madžar, pihalni orkester Les Vents Franacis in Novozelandski godalni kvartet.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razkrili-vsebino-nekaj-abonmajev-nove-sezone-cd