Zmaga za Kompleks Ristić na festivalu Zenica 2016

Avtor: SMG

Predstava Kompleks Ristić v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča (Ljubljana), Hrvaškega narodnega gledališča Ivan. Pl. Zajc (Reka), Bitefa (Beograd) in MOT (Skopje) je na XV. festivalu bosansko-hercegovske drame Zenica 2016 prejela vrsto nagrad.


Foto: Nejc Saje

Strokovna žirija XV. festivala bosansko-hercegovske drame Zenica 2016, ki je potekal med 6. in 14. majem 2016, si je v okviru tekmovalnega programa ogledala osem predstav, od tega sedem produkcij bosensko-hercegovskih gledališč in eno veliko koprodukcijo. Strokovna žirija v sestavi igralka Jasna Diklić (predsednica), teatrolog in direktor Sterijevega pozorja dr. Igor Ružić, igralec mag. Armin Ćatić in režiser Nermin Hamzagić je sprejela odločitev, da glavno nagrado festivala za najboljšo predstavo v celoti prejme predstava Kompleks Ristić, saj gre, kot je zapisala, za "izjemno estetizirano gledališko dejanje, ki zgodovinske in politične metafore pretvarja v prvinsko čustvo". Nagrado za najboljšo režijo je prejel režiser predstave Oliver Frljić z obrazložitvijo, da gre za "brezkompromisen, sodoben, izjemno domiseln režijski rokopis". Nagrado Radovan Marušić za najboljšo likovno podobo predstave (scenografijo, kostumografijo ali oblikovanje luči) so prejeli Oliver Frljić in Dalibor Laginja za scenografijo, Sandra Dekanić in Slavica Janošević za kostumografijo in David Cvelbar za oblikovanje luči v predstavi Kompleks Ristić.

Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed in umetniški vodja Goran Injac sta ob tem uspehu v obvestilu za javnost zapisala: "Ko smo v Slovenskem mladinskem gledališču ob svoji šestdesetletnici dali pobudo za nastanek predstave Kompleks Ristić, je bil naš namen narediti gledališko predstavo, ki bi se - izhajajoč iz dela Ljubiše Ristića - ukvarjala z vprašanjem naše kulturne in gledališke identitete. Predstavo smo koncipirali kot analizo degradacije ideje, razpada nekdanjega skupnega prostora, v katerem je imelo gledališče kultni status, zato smo njenega uspeha še posebno veseli. Obrazložitev žirije potrjuje, da nam je uspelo najti gledališki jezik, ki je bil dovolj močan, da je zmogel preseči vse vzpostavljene neonacionalizme. Najlepše se zahvaljujemo zeniškemu gledališču za povabilo in priložnost, da smo predstavo odigrali pred bosensko-hercegovskim občinstvom, ter žiriji festivala, ki je tako izjemno ocenila naše delo."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zmaga-za-kompleks-ristic-na-festivalu-zenica-2016