V ljubljanski Operi v sezoni 2016/17 štiri operne in tri baletne premere na velikem odru

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana za sezono 2016/17, ki so jo poimenovali Srečanje svetov, napovedujejo štiri operne in tri baletne premiere na velikem odru. Med drugim bo premiero doživela stalnica železnega repertoarja Puccinijeva Madame Butterfly, s Simfonijo otožnih pesmi pa se bodo poklonili nedavno preminulemu režiserju Tomažu Pandurju.


SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Mihael Grmek, via Wikimedia Commons

Operno sezono bodo po besedah umetniškega vodje Opere Rocca odprli s krstno izvedbo avtorskega glasbeno-gledališkega projekta mednarodno priznane slovenske ustvarjalke Karmine Šilec, predstavo Evergreen. Ta se bo vsebinsko naslonila na znani mit o Orfeju in zmagoviti moči glasbe, ki ga bo avtorica prepletla z legendarno zgodbo o Titaniku. Dirigentsko vodstvo bo prevzel Marko Hribernik, premiera bo v oktobru. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril Rocc, želijo z omenjenim projektom pokazati, da se trudijo razvijati tudi linijo sodobnega glasbenogledališkega ustvarjanja.

V januarju 2017 bo premiero doživela Puccinijeva opera Madame Butterfly, ki velja za nenadomestljivo stalnico železnega repertoarja. Režijo bo prevzel Vinko Möderndorfer, glasbeni vodja in dirigent bo Loris Voltolini.

V marcu bo sledila premiera Rossinijeve komične opere Pepelka, ki jo bodo na oder postavili v koprodukciji z Opero de Rennes. Za režijsko obnovitev postavitve, ki jo je režiral eden največjih, a že preminulih francoskih gledališčnikov Jerome Savary, bo poskrbela Frederique Lombart, za dirigentski pult se vrača Simon Krečič. S premiero bodo obeležili tudi 200 let od krstne izvedbe tega dela v Rimu.

Obdobje glasbenega klasicizma pa bo v prihajajoči sezoni zastopala Beethovnova glasbena drama Fidelio, ki bo premiero doživela maja. V tokratni postavitvi opere, ki velja za eno najbolj imenitnih opernih del 19. stoletja na temo svobode, poguma in večne ljubezenske zvestobe, bosta moči v dirigentsko režijskem tandemu združila šef dirigent Jaroslav Kyzlink in Rocc.

V dodatni spored na komornem odru -3 pa so po Roccovih besedah uvrstili slovensko noviteto z delovnim naslovom Julka in Janez, za katero je libreto prispevala pisateljica in antropologinja Svetlana Slapšak, glasbo pa je ustvaril mladi slovenski skladatelj Jan Gorjanec. Premiera bo v januarju 2017.

S prvo baletno premiero - baletom Romeo in Julija koreografa Yourija Vamosa - se bodo po besedah umetniške vodje baleta Sanje Nešković Peršin oktobra poklonili letošnji 400-letnici smrti avtorja dramske predloge Williama Shakespeara ter 125-letnici rojstva avtorja glasbe Sergeja Prokofjeva. Z Romeom in Julijo bodo dali priložnost novi generaciji baletnih plesalcev, glasbeni vodja in dirigent predstave bo Marko Gašperšič.

Kot drugo baletno premiero v prihajajoči sezoni so po besedah Nešković Peršin načrtovali avtorski projekt Melanholija režiserja Tomaža Pandurja. Vendar so se po nenadni smrti režiserja odločili za oživitev njegovega baletnega dela Simfonija otožnih pesmi na glasbo poljskega skladatelja Henryja Mikolaja Goreckega, ki je nastalo za Berlinski državni balet. Ljubljansko postavitev, ki bo hommage Pandurju, bodo pripravili dramaturginja Livija Pandur, koreograf Ronald Savković in dirigentka Živa Ploj Peršuh. Premiera bo aprila 2017.

Na velikem odru pa kot dodatno premiero napovedujejo balet za otroke in mladino Peter in Volk na glasbo Sergeja Prokofjeva in v koreografiji Ivana Peternelja. Kot je poudarila Nešković Peršin, ima glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester poleg umetniške tudi didaktično vrednost, saj bodo otroci z njeno pomočjo spoznavali glasbila in preplet gledališkega in baletnega ustvarjanja. Glasbeni vodja in dirigent bo Aleksandar Spasić, premiera bo junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-v-sezoni-2016-17-stiri-operne-in-tri-baletne-premere-na-velikem-odru