V Šentjakobskem gledališču komedija Ti nori tenorji v režiji Lešnjaka - Gojca

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču bodo danes premierno uprizorili komedijo Kena Ludwiga Ti nori tenorji, ki je nastala v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca. Dogajanje igre, Ludwig jo je umestil v 30. leta minulega stoletja, je postavljeno v današnji čas, ki po režiserjevih besedah prav tako poveličuje uspešne umetnike oziroma zvezde.


Šentjakobsko gledališče / Foto: Daniel Novakovič, STA

Tako kot časovni okvir so spremenili tudi kraj dogajanja; zgodba je namesto v Cleveland postavljena v Ljubljano, kjer vodstvo Opere, osebje prestižnega hotela in meščani pričakujejo prihod enega največjih živečih tenorjev na svetu - Tita Merellija, ki naj bi pel Otella. Kot se izkaže, je zvezdnik precej muhast, spremlja ga še zoprna soproga, je na novinarski konferenci povedal Lešnjak - Gojc, ki s Šentjakobskim gledališčem sodeluje že petič.

Ker je operni svet povezan s prestižem, so morali poskrbeti za primerno sceno in kostume, kar jim je predstavljajo velik izziv, saj je proračun ljubiteljska gledališča skromen. Kot je pojasnil režiser, naj bi se igralci v predstavi kar trikrat preoblekli, sami so to rešili le z manjšimi spremembami in ne z drugimi kostumi. Kostumografinja je bila Zvonka Makuc.

Predstavo je režiser označil za komedijo vrat oz. za klasično matematično komedijo, kjer ima prizorišče šest vrat, prek katerih ves čas prehajajo igralci. Za sceno je poskrbel Branko Arandjelović, ki je po režiserjevih besedah arhitekt in strokovnjak na področju gradnje hotelov. Pri delu mu je pomagal Bojan Vister.

Poleg zvezdniškega pevca (Damijan Perne) in njegove žene Merellije (Katarina Glavan Batagelj) ima pomembno vlogo tudi direktor Opere Saunders, ki ga upodablja Leopold Pungerčar, sicer direktor Šentjakobskega gledališča. Kot se je pošalil, mora v predstavi še bolj kot v gledališču paziti na denar.

Saundersu pri delu pomagata pomočnik Maks (Žiga Sedmak), ki je obenem tudi partner njegove hčere Maggie, (Maja Eržen), in predsednica sveta Opere Julia (Tatjana Rebolj). Tu sta še sopranista Diana (Urška Koželj) in hotelski gospodinjec, ki ga upodablja Marko Skok.

Pri predstavi, ki je zadnja premiera v tej sezoni, ima pomembno vlogo tudi glasba, zanjo je poskrbel Bojan Jurjevčič - Jurki.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi premiere, ki bodo na ogled v novi sezoni. To so komično-satirični kabaret Lutza Hünbnerja Marjetka, str. 89 v režiji Sebastjana Stariča, komedija Lučke Jagodic, Marka Pokorna in Boštjana Tadla Klinika Tivoli, ki jo bo režirala Tijana Zinajić, komična drama Roka Vilčnika Blok II režiserja Andreja Jusa ter Dekameron, ki ga bo po priredbi Saše Vuga režiral Primož Ekart.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-gledaliscu-komedija-ti-nori-tenorji-v-reziji-lesnjaka-gojca