Ljubljana festival tudi za letos napoveduje doživetja za vse okuse

Avtor: STA

Ljubljana festival bo tudi v 64. izdaji ponudil poletna kulturna doživetja za vse okuse. V skoraj treh mesecih bo gostil številne uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja glasbe, plesa in gledališča. Odprl ga bo koncert opernih arij na Kongresnem trgu z urugvajskim zvezdniškim basbaritonistom Erwinom Schrottom 27. junija.


Otello / Foto: Darja Štravs Tisu

Festivalsko poletje bo sicer že 17. junija uvedel lanski rekordno obiskan muzikal Mamma Mia!, ki bo v sklopu festivala doživel več ponovitev. Muzikal, ki je nastal v koprodukciji med Festivalom Ljubljana in producentsko hišo Jurija Franka, je od premiere v Križankah v manj kot letu dosegel več kot 50 ponovitev z več kot 55.000 obiskovalci.

Na festival se letos vrača Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki je pod vodstvom Marissa Jansonsa sklenil festival leta 2014. Eden najboljših svetovnih orkestrov, ki ga sestavljajo glasbeniki iz več kot 20 držav, bo nastopil pod taktirko Daniella Gattija.

S Kitajske prihaja Simfonični orkester Shenzhen, ki je od ustanovitve leta 1982 sodeloval s številnimi uglednimi umetniki, med drugim s skladateljem in dirigentom Tanom Dunom, ki se je v obeh vlogah slovenskemu občinstvu predstavil že večkrat, nazadnje na lanskem festivalu. Festival bo gostil tudi Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo. Z orkestrom bo nastopila uveljavljena slovenska violinistka Lana Trotovšek.

Med gostujočimi solisti organizatorji izpostavljajo še pianista Simona Trpčeskega in Denisa Macujeva ter violinista Dimitrija Sitkoveckega in Sergeja Krilova.

Med opernimi dogodki izpostavljajo večere s poljskim tenoristom Piotrom Bezcalo ter dve predstavi Verdijevega Otella. Slednjega je SNG Opera in balet Ljubljana v svoj repertoar uvrstila v počastitev 400. obletnice smrti dramatika Williama Shakespeara, po predlogi katerega je nastal libreto opere. Prvi večer se bo v naslovni vlogi predstavil Jose Cura, drugi večer Walter Fraccaro.

Na festivalu bo z baletom Konfucij gostovalo Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče, SNG Opera in balet Maribor pa bo gostoval z baletom Gusar, ki je nastal po motivih istoimenske Byronove pesnitve.

Na Ljubljana festival se vrača tudi Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga s predstavo Up and Down, ki bo 28. septembra sklenila letošnji festival. Eifman se v ljubezenski zgodbi, umeščeni v zgodnja 20. leta minulega stoletja, ponovno ukvarja s psihološko tematiko in posega na področje duševnih motenj, destruktivnosti in podzavesti. Balet združuje glasbo Albana Berga, Franza Schuberta in Georgea Gershwina.

Za bolj sproščeno vzdušje bodo poskrbeli večer flamenka, romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte in 21. junija tradicionalna Poletna noč, ki bo tokrat proslavila 25 let festivalskih uspešnic.

Organizatorji napovedujejo tudi koncert skupine Laibach, ki bo v Križankah nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Ljubiteljem gledališča bosta namenjeni gledališki predstavi Plyade v izvedbi gledališča La MaMa iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra Anton Podbevšek teatra z avtorsko glasbo v izvedbi skupine Laibach.

Svoj tradicionalni koncert bo izvedel Vlado Kreslin, pod selektorskim vodstvom Toma Vrana pa bo potekala že 19. mednarodna likovna kolonija v Križankah.

Povezava: Spletna stran Ljubljana festival


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljana-festival-tudi-za-letos-napoveduje-dozivetja-za-vse-okuse