Uršula Cetinski pred CD: Življenje Ivana Cankarja je zmagoslavje

Avtor: STA

Pred osrednjim slovenskim hramom kulture, ki nosi ime po Ivanu Cankarju, se je včeraj okoli 100 ljudi poklonilo pisateljevi 140-letnici rojstva. Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je poudarila, "da je velikan slovenske moderne ostal naš sodobnik in sogovornik, njegova književnost je preživela njega in bo tudi nas".


Uršula Cetinski / Foto: Tamino Petelinšek STA

Cetinski je uvodoma spomnila, kaj se je leta 1876, ko se je Cankar rodil na Vrhniki, dogajalo po svetu. To je bil čas, ko so ustvarjali impresionistični slikarji, Tesla je študiral na graški univerzi, v Rusiji je ustvarjal Tolstoj, v Franciji pa Zola.

Cankar se je rodil v revni družini kot osmi od 12 otrok. Ko je bil star tri leta, je zgorela družinska hiša in njegova mati Neža se je, kot begunske matere danes, selila od hiše do hiše in iskala pomoč za svojo družino. "Zdi se, kot da bi Cankar tudi pozneje vse življenje begal in iskal svoj dom. Našel pa ga je šele pred štirimi desetletji, ko je ob Prešernovi in Erjavčevi cesti zrasel osrednji slovenski kulturni in kongresni center - Cankarjev dom," je povedala direktorica CD.

Kljub temu, da Cankarju v življenju "ni bilo z rožicami postlano", je Cetinski menila, da zanj velja stavek, ki ga je po smrti Tesle izrekel newyorški župan: "Njegovo življenje je bilo eno samo zmagoslavje!"

Direktorica CD je poudarila, da Cankar ostaja "naš sodobnik in sogovornik". Njegova dela je najlepše brati, "ko odrastemo in ga beremo popolnoma prostovoljno, zato da bi uživali in razmišljali". Dodala je še, da slovenska gledališča z uprizarjanjem njegovih dram dokazujejo, "da Cankar govori tudi o nas, o naših nenehnih peripetijah in zagatah".

Cetinski je spomnila na njegovo farso Pohujšanje v dolini šentflorjanski, za katero je sam avtor dejal, da je "največja hudobija, kar jih je dotlej napisal". V njej je Cankar ošvrknil odnos svoje domovine do umetnosti. "Očitno je bila umetnost tako v Cankarjevem času kot danes družbi prej v zoprno breme kot kaj drugega. Kajti umetnost je ogledalo, ki nam neusmiljeno pokaže, kdo smo v resnici. In pogled ni vedno lep," je povedala Cetinski.

Direktorica je pred Cankarjev spomenik kiparja Slavka Tihca položila, igralec Dario Varga pa je uprizoril nagovor šentflorjanskega Župana. Za glasbeni del prireditve je poskrbel Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

V CD so se zvečer Cankarju poklonili še s projekcijo filma Idealist, ki je nastal po njegovem romanu Martin Kačur. Projekciji je sledil pogovor z glavnima igralcema Mileno Zupančič in Radkom Poličem. Cankarju so se ob včerajšnji 140-letnici rojstva poklonili z več prireditvami v Ljubljani in na Vrhniki. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ursula-cetinski-pred-cd-zivljenje-ivana-cankarja-je-zmagoslavje