Maja Šugman ob jubileju: Ob dobri predstavi sem ponosna, da sem bila nekoč del gledališča

Avtor: STA

Dramska igralka Maja Šugman danes praznuje 80. rojstni dan. Kot je povedala, še vedno spremlja gledališko produkcijo, v glavnem v Ljubljani in Celju. "Srečna sem, če vidim dobro predstavo in kar ponosna sem nase, da sem bila nekoč del gledališkega prostora," je dejala Šugman, ki je nazadnje na odru nastopila leta 2012.


Judita Zidar in Maja Šugman v predstavi Razodetja / Foto: Barbara Čeferin, arhiv MGL

Šugman je nazadnje zaigrala v drami Dušana Jovanovića Razodetja v režiji Janeza Pipana, ki je premiero doživela leta 2011. Pozneje se je zaradi zdravstvenih težav, med drugim je bila kar dolgo časa tudi v bolnici, prenehala nastopati. A v tem ne vidi težav: "Ljubim gledališče, tudi če me ni zraven."

Še vedno redno spremlja predstave vseh večjih gledaliških hiš. Vabila ji pošiljajo iz Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), ljubljanske Drame, Mini teatra in SLG Celje. Prav v celjskem gledališču, kjer je začela svojo profesionalno kariero, si je konec tedna ogledala predstavo Gerharta Hauptmanna Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik. Dejala je, da za uprizoritev lahko uporabi zgolj presežnike.

Obenem je pohvalila letošnji repertoar MGL, "ki je dober kot že dolgo ne", prav tako jo navdušujejo mladi člani ansambla. Po njenih besedah je tudi sicer v Sloveniji precej izjemno nadarjenih mladih igralcev, ki so večinoma veliko bolj samozavestni od tistih iz njene generacije.

Šugman se je razvila v karakterno igralko. Pri interpretaciji dramskih oseb je pogosto uveljavljala komične prvine. Na vprašanje, katere vloge so ji bile najljubše, je odvrnila, da je bilo najboljše, če je bilo vsega po malem. "Po nizu resnih vlog sem komaj čakala na kakšno bolj komično," je dejala.

Maja Šugman, rojena v Ljubnem ob Savinji se je že v rani mladosti preizkusila na odrskih deskah gimnazije v Ravnah, kjer je prvič nastopila v šolski uprizoritvi Linhartovega Matička. Po srednji šoli za medicinske sestre se je odločila za igralsko akademijo, kjer je pod mentorstvom Mire Danilove diplomirala z vlogo v Brechtovem Galileju.

Po delu v celjskem gledališču je Šugman svojo igralsko kariero nadaljevala v mariborski Drami, nato pa v MGL, kjer sta z možem Zlatkom Šugmanom skoraj sočasno dobila zaposlitev leta 1965. Kot je poudarila, je rada delala tako v celjskem kot mariborskem gledališču, kjer so ji podeljevali odlične vloge, pa tudi pozneje v MGL. "Imela sem tri gledališke domove," je povedala.

Vse do upokojitve leta 1997 je bila Šugman članica igralskega ansambla MGL, kjer je ustvarila več kot 60 vlog različnih žanrov. Med drugim je nastopila v vlogi Ade v uprizoritvi Anouliha Ardele ali Marjetica, bila je Mrs. Kitty Warren v uprizoritvi Shawa Posli gospe Warrenove, Ines v Sartrovem delu Za zaprtimi vrati, pripadla pa ji je tudi vloga Matere v Claudelovem Marijinem oznanjenju.

Svojo umetniško vitalnost in prepričljivost je dokazala tudi pri filmu in na radiu. Po številnih nagradah je leta 2004 prejela priznanje ZDUS za življenjsko delo - za 45 let trajajoči igralski opus v slovenskih poklicnih gledališčih.

Šugmanova je del gledališke družine. Njen leta 2008 preminuli soprog Zlatko je bil nosilec Borštnikovega prstana, njen sin Jernej pa je prvak ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maja-sugman-ob-jubileju-ob-dobri-predstavi-sem-ponosna-da-sem-bila-nekoc-del-gledalisca