Ob zaključku druge sezone Nagiba na oder oster Dvoboj z občinstvom

Avtor: STA

Ob zaključku druge sezone uprizoritvenih umetnosti v Mariboru, imenovane Nagib na oder, bo danes na sporedu slovenska premiera predstave Dvoboj, ki je nastala v sodelovanju s partnerji iz Avstrije. V njej se nastopajoči avtorici Marta Navaridas in Irina Karamarković po napovedih spustita v neposredni, celo nasilni dialog oziroma boj z občinstvom.


Foto: Kati Göttfried

Po navedbah avtorjev gre za "provokativno, našpičeno in nepopustljivo kritično" predstavo, v kateri performerki Marta Navaridas in Irina Karamarković napadeta občinstvo z mešanico slam poezije, zmerjanja občinstva in koreografskih miniatur ter tako preigravata razmerja moči v odnosu do gledalca.

"Z neumornim udrihanjem po četrti steni odrskega prostora razpirata vprašanja o pomenu umetnosti danes, vlogi in poziciji ženske ter potencialu, ki ga delovanje, angažma in izmenjava nosijo v kontekstu dogodkov v živo," so zapisali v mariborskem društvu Nagib.

Predstava je verbalna konfrontacija z občinstvom, ki na nedvoumen in neposreden način preizprašuje razmerje med ljudmi, ki plačajo, da bi videli, kako drugi delajo, in ljudmi, ki delajo z namenom, da bi jih drugi gledali. "Dvoboj je provokativna terapevtska situacija, v kateri hudičevi advokatki neumorno govorita natanko nasprotno od tega, kar mislita, da bi se poklonili potencialu, ki ga delovanje, angažma in izmenjava nosijo v kontekstu dogodkov v živo," so še navedli v društvu.

Predstavo, ki bo uprizorjena drevi ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma Maribor, so pripravili v sodelovanju z Mednarodno mrežo za ples in performativne prakse Avstrija (INTPA), ki jo vodi dunajski Tanzquartier, in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.

S tem se zaključuje druga sezona Nagiba na oder, ki jo je septembra lani odprl norveški plesni performans Poslednji zapiski. Sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti so naslednice mednarodnega festivala sodobnega plesa Nagib, ki ga je leta 2005 vzpostavilo društvo Nagib kot poskus prikaza predvsem slovenske, pa tudi svetovne produkcije sodobnega plesa v Mariboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-zakljucku-druge-sezone-nagiba-na-oder-oster-dvoboj-z-obcinstvom