V Celju premiera Hauptmannove drame o detomoru

Avtor: STA

V SLG Celje bodo v petek premierno uprizorili dramo nemškega nobelovca Gerharta Hauptmanna (1862-1946) z naslovom Rose Bernd. Ansambelska igra, ki je bila v Sloveniji uprizorjena le leta 1921, bo po besedah režiserke Mateje Koležnik predstavila zgodbo o detomoru ter okolju oziroma družbi, ki mlado dekle prisili v tako destruktivno dejanje.


Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje

Dela nemškega klasika Hauptmanna, ki poleg Bertolta Brechta velja za ključnega nemškega dramatika in začetnika naturalizma, so stalnica na nemških in avstrijskih odrih, v Sloveniji pa so bila redko uprizorjena, je na novinarski konferenci povedala upravnica in umetniška vodja celjskega gledališča Tina Kosi.

Hauptmann je dramo Rose Bernd napisal leta 1906. Nastala je na podlagi osebne izkušnje - bil je porotnik neki detomorilki. Dogodek mu je, kot je povedala Kosijeva, vzbudil številna vprašanja o stiski in odgovornosti storilke, spraševal se je, ali bi jo bilo treba obsoditi ali ji pomagati.

Za Koležnik naturalistična drama ni le zgodba o detomoru temveč slika družbe oziroma določene srenje, ki je pozabila na osnovno civilizacijsko pravilo: ne stori drugemu tistega, kar ne želiš, da bi kdo storil tebi. Skupnost mlado dekle prisili v detomor, saj je sama že davno poteptala vsa etična načela. Posamezniki iz te srenje so brez moralnih in etičnih načel, edini cilj, ki ga zasledujejo, je, da je njim dobro. To po režiserkinih besedah kaže ogledalo tudi današnji družbi.

Dramaturginja Nika Leskovšek je dodala, da je drama Rose Bernd vešče izpisano besedilo, ki se bere kot detektivka. Je kot nekakšna sestavljanka, ki razkriva socialno psihologijo manjše skupnosti in njene težave, ki jih avtor postavi pod povečevalno steklo.

Dramsko delo, postavljeno v avtorjevo domače Šlezijsko okolje, je prevedla Mojca Kranjc. Pod scenografijo predstave se podpisuje Marko Japelj, kostume je zasnoval Alan Hranitelj. Za glasbo je poskrbel Simon Dvoršak, za koreografijo Magdalena Reiter.

V predstavi igrajo Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Andrej Murenc, Pia Zemljič, Igor Žužek, Aljoša Koltak, David Čeh, Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Igor Sancin in Damjan M. Trbovc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celju-premiera-hauptmannove-drame-o-detomoru