SMG s pregledom predstav zadnje sezone za tuje občinstvo

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo konec tedna ponudilo zgoščen program predstav zadnje sezone z angleškimi nadnapisi, ki bodo v prvi vrsti namenjene tujemu občinstvu. Kot so povedali v SMG, se bo v sklopu t.i. Mladinskega showcasea v treh popoldnevih oz. večerih zvrstilo pet novih predstav, na ogled katerih vabijo tudi tuje selektorje.


Überškrip / Foto: Anja Seničar

Mladinski showcase bo v petek, 6. maja, ob 17. uri uvedla predstava ÜberŠkrip. Gledališko-glasbena predstava avtoric Katje Perat, Katarine Rešek in Jelene Rusjan, ki se podpisuje tudi pod režijo, izhaja iz ideje, da se zgodovina ponavlja, ob tem pa ljudje ne glede na dosežen tehnološki napredek ostajamo na isti točki.

V Prešernovem gledališču Kranj si bo mogoče ob 20. uri ogledati koprodukcijsko predstavo Emila Filipčiča in Marka Derganca z naslovom Butnskala, ki jo je režiral Vito Taufer. Vsebino predstave so v SMG označili "za slavno zapuščino žlahtne slovenske norosti iz druge polovice rajnkega 20. stoletja".

V soboto bo v SMG ob 18. uri na ogled avtorski projekt Oliverja Frljića Kompleks Ristić, ki je nastal v koprodukciji s HNK Rijeka, Bitef Beograd in MOT Skopje. Gledališko-arheološka raziskava je posvečena opusu Ljubiše Ristića, enega najpomembnejših režiserjev v bivši Jugoslaviji, povezanih tudi s SMG.

Dve uri pozneje bodo uprizorili še predstavo po delu avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek Drame princes v režiji poljskega režiserja Michala Borczucha. Kot so zapisali v SMG, cikel petih monoloških miniatur predstavlja manjkajočo polovico Shakespearovih kraljevskih tragedij.

Tridnevni showcase se bo sklenil v nedeljo zvečer s predstavo Republika Slovenija, ki je posvečena 25. obletnici osamosvojitve države. Predstava anonimnih ustvarjalcev, saj, kot piše na spletnih straneh SMG, "posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va)", je nastala v koprodukciji z Zavodom Maska.

Mladinski showcase je nadomestil festival Prelet, ki so ga v gledališču pripravljali minula leta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-s-pregledom-predstav-zadnje-sezone-za-tuje-obcinstvo