Oliver Frljić ne bo več na čelu reškega gledališča

Avtor: STA

Intendant Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki in znani gledališki režiser Oliver Frljić bo z julijem odstopil s položaja. Kot so potrdili v reškem HNK, se bo Frljić odslej posvečal projektu Reka - Evropska prestolnica kulture 2020. Na Hrvaškem ocenjujejo, da Frljić zapušča HNK zaradi nevzdržnih političnih pritiskov.


Oliver Frljić / Foto: Iztok Dimc, arhiv SMG

Iz reškega HNK so sporočili, da bo gledališče do sklenitve javnega razpisa za novega intendanta vodil dosedanji direktor reškega baleta Marin Blažević, ki je bil tesni Frljićev sodelavec. Frljić bo še naprej sodeloval s HNK v sklopu uresničitve programa evropske prestolnice kulture.

Neuradno ima Frljić dovolj političnih pritiskov in groženj zaradi svojega nasprotovanja institucionalizirani desnici in konservativnim krogom na Hrvaškem.

Eden najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju bivše Jugoslavije Frljić je v zadnjem času prejel številne anonimne grožnje, ki jih je preiskovala tudi policija. Vlomili so tudi v njegovo stanovanje in stanovanje njegove partnerke.

Frljić je ocenil, da so obračun z njim podprli v HDZ. Spomnil je, da je prvi podpredsednik hrvaške vlade in šef HDZ Tomislav Karamarko med lansko volilno kampanjo kot predsednik HDZ napovedal, da bo reški HNK, "ko bodo prišli na obast, znova hrvaški in ljudski".

Kaplja čez rob za njegov odhod naj bi bilo tudi občutno manj denarja, ki ga je reškemu HNK letos namenilo hrvaško ministrstvo za kulturo.

Letos so od ministrstva za kulturo prejeli 158.000 evrov, kar je za 59.210 evrov manj kot lani. Na Reki ocenjujejo, da ne gre za varčevalne ukrepe, temveč za neposredni udarec reški kulturi, saj so druga hrvaška nacionalna gledališča dobila občutno več denarja kot reško.

Reško gledališče večinoma financira mestna uprava s 6,6 milijonov evrov letno, zato se sprašujejo, ali je gledališče nacionalno ali mestno. Zahtevali so pojasnitve od ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića. Iz Zagreba so odgovorili, da reški HNK "nima relevantnih predstav sodobnih in domačih avtorjev" niti "projektov, ki hrvaško kulturo postavljajo v evropski kontekst".

Frljić in Blažević sta zavrnila ocene ministrstva ter odgovorila, da "mora minister Hasnabegović razumeti, da celotna hrvaška kultura ne more stati pod njegovo ustaško kapo".

Frljić je danes v pogovoru za tportal.hr zanikal, da odhaja iz reškega HNK zaradi groženj ali znižanja sredstev. Če bi popustil pritiskom, bi to storil že lanskega avgusta, ko so pred gledališčem protestirali veterani in nogometni navijači, je dodal. Takrat so celo razmišljali, da zavrnili denar od ministrstva za kulturo.

"Zastavil sem gledališki del programa za Reko kot Evropsko prestolnico kulture in začel z delom. Izkazalo se je, da ne morem hkrati opravljati še dela intendanta. Nadaljujem tisto, kar sem delal v Zajcu, začrtali pa smo internacionalizacijo reškega gledališča v sklopu Evropske prestolnice kulture", je pojasnil Frljić.

Kot je razbrati iz dokumentov hrvaškega ministrstva za kulturo bo letos okoli 26.300 evrov manj prejelo tudi gledališče Ulysses, kar je za polovico nižji znesek kot lani. Eden od utemeljiteljev gledališča, ki svoje predstave igra večinoma na Brionih in eden najbolj znanih hrvaških igralcev Rade Šerbedžija je ob tem izjavil, da raje vidi, da so razlogi politični. Če bi bili umetniški, bi to razumel kot žalitev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/oliver-frljic-ne-bo-vec-na-celu-reskega-gledalisca