Slovenska premiera predstave Dvoboj

Avtor: Nagib

2. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti »Nagib na oder« v mesecu maju vabi na gostovanje in slovensko premiero predstave Dvoboj, ki jo podpisujejo koreografinja in performerka Marta Navaridas (ES, AT), vokalistka in skladateljica Irina Karamarković (XK, AT) ter igralka in režiserka Monika Klengel (AT).


Foto: Kati Göttfried

Predstava skozi preplet hip hopa, performansa in Handkejevega konfrontacijskega gledališča iz šestdesetih let preigrava razmerja moči v odnosu do gledalca in tako razpira vprašanja o pomenu umetnosti danes, vlogi in poziciji ženske ter potencialu, ki ga delovanje, angažma in izmenjava nosijo v kontekstu dogodkov v živo.

Dvoboj je »provokativna, našpičena in nepopustljivo kritična predstava, ki skozi ironijo in izzivanje občinstva izkazuje predvsem globoko predanost gledališču kot mediju.« (Kleine Zeitung)

Performerki v maniri konfrontacijskega gledališča podirata pričakovanja na relaciji nastopajoči – občinstvo in z neumornim udrihanjem po »četrti steni« odrskega prostora gledalca ne pustita ravnodušnega niti za trenutek. Dvoboj je »neizprosno kritičen, feminističen in antikapitalističen. Je kreativno-agresivni odvod izmenjave, v kateri sodelujemo vsi.« (Bildundkritik, časopis za sodobno umetnost in misel)

»Fantastični performerki (...), ki s hiphopersko držo občinstvo napadeta z mešanico slam poezije, zmerjanja občinstva (prosto po Handkeju) ter koreografskih miniatur in jo prepleteta z vprašanji opolnomočenja in integracije migrantov... Inteligentna, duhovita in izjemno ritmična produkcija.« (Krone Kultur)

Predstava bo na sporedu v četrtek, 5. maja 2016 ob 20. uri, na Malem odru Narodnega doma v Mariboru. Gostovanje se bo odvilo v sodelovanju z Mednarodno mrežo za ples in performativne prakse Avstrija (INTPA), ki jo vodi dunajski Tanzquartier, in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-premiera-predstave-dvoboj