Matjažu Bergerju tretji mandat ravnatelja APT

Avtor: STA

Novomeški svetniki so na četrtkovi redni seji dozdajšnjega ravnatelja Anton Podbevšek Teatra (APT) Matjaža Bergerja imenovali za vnovičnega vodjo gledališča in potrdili njegov novi petletni mandat. Na razpis za ravnatelja APT sta prispeli dve vlogi, a ena ni izpolnjevala pogojev, so povedali na novomeški občini.


Matjaž Berger / Foto: Rasto Božič, STA

Berger je odločitev za vnovično kandidaturo podprl s pojasnilom, da se je zanjo odločil še zlasti zaradi množične podpore prijateljev APT iz Novega mesta in širše. Hkrati pa zaradi podpore kolegov, ki spoštujejo posebnost tega najmlajšega slovenskega poklicnega gledališča in njegovo nepodrejenost ustaljenim shemam ter "z veseljem sodelujejo in razvijajo" nove gledališke pristope.

Nadaljeval bo z zastavljenimi načrti, inovacijski potencial pa gradil predvsem v gledališču za najmlajše in z namenom, da v spored vključijo moderno opero.

Sicer pa bo APT svoj jezik še naprej črpal iz ideje, da novomeško gledališče postane vizualni institut in teoretsko-praktični laboratorij, ki bo po besedah Mladena Dolarja "gledališko mislil čas po post-post moderni", je dodal.

Po podatkih APT so med letoma 2011 in 2016 izvedli 32 lastnih premier, 589 uprizoritev, 16 slavnostnih akademij, dve soareji, šest "informansov" in vrsto predavanj. Našteli so nekaj več kot 71.000 obiskovalcev.

APT se je povezal z različnimi oblikami festivalov, tudi Ex pontom, ki so ga zlasti po letu 2012 utrdili kot uprizoritveni most med Ljubljano in Zagrebom. Še zlasti pomembno pa je redno sodelovanje z zagrebško produkcijsko hišo Eurokaz.

Predstave obiskuje tudi zagrebško in ljubljansko občinstvo, APT pa se je pri lastni produkciji povezal še s Slovenskim mladinskim gledališčem, Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Drama Ljubljana, gledališčem Glej, Zavodom Bunker, Zavodom En Knap ter ljubljanskim Konzervatorijem za glasbo, so še sporočili iz APT.

APT je novomeška občina ustanovila leta 2005. Od leta 2006 ga vodi dramaturg in režiser Berger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matjazu-bergerju-tretji-mandat-ravnatelja-apt