V Mini teatru prva uprizoritev Saramaga na slovenskih odrih

Avtor: STA

V Mini teatru bo nocoj premiera predstave Esej o slepoti, ki je nastala po slovitem romanu portugalskega pisatelja Joseja Saramaga v režiji Alena Prošića. Ta je za odrsko priredbo poskrbel skupaj z dramaturginjo Evo Mahkovic. V prvi slovenski uprizoritvi Saramaga na slovenskih odrih, ki je zamišljena kot solo performans, nastopa Jure Henigman.


Foto: Sunčan Stone

Esej o slepoti velja za Saramagov najbolj znan roman. Prinaša zgodbo o nenadni masovni epidemiji slepote, ki se začne širiti čez noč. Slepota se širi nalezljivo, a naključno. Bolezen se kaže kot hipna izguba vida, ki ga nadomesti belina čez vidno polje.

Prvo skupino obolelih v skladu z odločitvijo vlade zaprejo v opuščeno umobolnico, da ne bi okužili ostale populacije. Ob nenadni odsotnosti vida se v ljudeh zbudijo najnižji instinkti: goli boj za preživetje, nadvlada močnejšega nad šibkejšim in neobvladovanje spolnih želja.

V Mini teatru so prepričani, da je predstava Esej o slepoti "v številnih pogledih unikaten projekt, ambiciozno zastavljeno delo z vrhunskim interpretom in ekipo, ki bo v Sloveniji morda okrepilo zanimanje za Saramaga".

"Ta predstava, morda najbolj od vseh, aktivno vključuje gledalca. Prepuščena mu je popolna svoboda domišljije ter moralne in etične opredelitve, na drugi strani pa ga čaka stominutna interpretacija Eseja o slepoti. Gre za sinestezijo v najstrožjem pomenu. Bomo videli," je presodil režiser Prošić.

Čeprav gre v širokem planu za pripoved o formaciji človeške družbe iz anarhije do države in celo do sledu utopije, je Saramagov fokus na osebnih tragedijah, ki jih takšna prehojena pot neke skupnosti zahteva. Odpira vprašanja etike, politike, človekovih pravic, medicine, religije in družbenih razmerij ter o človeku razkriva neprijetne resnice, so zapisali v Mini teatru.

Pojasnili so, da se bo uprizoritev odrekla dobesednemu preslikavanju Saramagovih brezimnih, zgolj funkcionalno poimenovanih likov v posamezne igralce in dramske situacije, temveč bo like in dogodke romana z izogibanjem vsakršni ilustrativnosti ohranjala znotraj velikega monologa enega samega interpreta - Henigmana.

Saramago je odraščal v času, ko je bila Portugalska pod fašistično diktaturo Antonia de Oliveire Salazarja. Pisati je začel šele okrog svojega 50. leta, potem pa leta 1998 postal prvi in za enkrat edini portugalsko pišoči pisatelj, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Bil je komunist in pesimist, so zapisali v Mini teatru.

Portugalskega pisatelja slovenski bralci poznajo še po romanih Zapis o samostanu (1999), Evangelij o Jezusu Kristusu (2005), Kajn (2011) in Kamniti splav (2014).

Prva ponovitev predstave bo v soboto ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-prva-uprizoritev-saramaga-na-slovenskih-odrih