Svetovna turneja gledališča Shakespeare’s Globe iz Londona se bo ustavila v Drami na odprtju festivala Živel Shakespeare!

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Uprizoritev Hamlet Globe to Globe je doživela premiero v londonskem gledališču Shakespeare’s Globe 23. aprila 2014. Na turneji, ki se bo po dveh letih slavnostno sklenila v Londonu 23. in 24. aprila letos, se bo ustavila tudi v Drami in v nedeljo, 17. aprila, ob 20. uri na velikem odru odprla festival Živel Shakespeare!


Foto: Bronwen Sharp

16-članska ekipa je prepotovala vseh sedem celin in nastopila na številnih edinstvenih prizoriščih. Shakespearovo največje delo sta zrežirala Dominic Dromgoole in Bill Buckhurst, vlogo Hamleta si delita Ladi Emeruwa in Naeem Hayat, druge vloge pa si izmenjujejo Keith Bartlett, John Dougall, Phoebe Fildes, Miranda Foster, Beruce Khan, Tom Lawrence Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain in Amanda Wilkin.

O gledališču Shakespeare’s Globe

Shakespeare’s Globe je gledališče, za katero je pisal Shakespeare in ki je danes edinstveno, saj raziskuje in poučuje njegovo delo. Gledališče uživa mednarodni sloves odličnosti. Pod vodstvom umetniškega direktorja Dominica Dromogoola traja repertoarna sezona od oktobra do aprila. Turneja Shakespeare’s Globe traja vse leto, prav tako razstava, ki je edina stalna razstava na svetu, posvečena Shakespearovi gledališki karieri. Gledališče se posveča tudi izobraževanju in ima pod svojim okriljem 100 000 študentov na leto. Shakespeare’s Globe je postal ena izmed najbolj priljubljenih točk za obiskovalce Velike Britanije. Financira se s pomočjo dobrodelnih prispevkov in deluje brez vladnih finančnih sredstev.

O turneji Hamlet Globe to Globe

Shakespeare’s Globe je začel turnejo 23. aprila 2014 in tako počastil 450. obletnico rojstva velikega avtorja svetovne književnosti Williama Shakespeara. Turneja se bo končala 23. aprila letos, ko obeležujemo 400. obletnico njegove smrti. Cilj turneje je nastopiti v vsaki izmed 205 držav sveta. The Huffington Post je zapisal, da je turneja vrhunski dogodek, ki bo približal Shakespeara, Hamleta, klasično literaturo in gledališko umetnost milijonom ljudi. Skupina nastopa na najrazličnejših krajih z edinstveno atmosfero – od vaških trgov do nacionalnih gledališč, od palač do plaž. Vseh sedem celin je prepotovala z ladjo, spalnim vlakom, džipi, avtobusom in letalom.

Hamlet Globe to Globe je nadaljevanje festivala Globe to Globe, ki je leta 2011 in 2012 požel ogromen uspeh v Evropi in Združenih državah Amerike. S Hamletom Globe to Globe se nadaljuje internacionalizacija Shakespeara, saj je turneja ponesla njegovo igro v nekatere najbolj nedostopne kotičke sveta. Shakespearovo delo je bilo vedno zaznamovano z gostovanji in pripovedovanjem zgodb novemu občinstvu: Hamleta so leta 1608, vsega osem let po nastanku, igrali na ladji ob obalah Jemna, deset let pozneje pa z njim gostovali po Severni Evropi. Globe je popeljal to misijo še dlje.

Dominic Dromgoole, umetniški vodja gledališča Shakespeare’s Globe in režiser Hamleta, pravi: »Hamlet Globe to Globe je bil ustvarjen z namenom igrati Hamleta pred čim več ljudmi in na najrazličnejših krajih. Temeljno načelo turneje je, da lahko Shakespeare zabava, nagovarja in bogati vsakogar kjer koli na Zemlji.«

Režiser Peter Brook je o turneji dejal: »Šest najpreprostejših besed v angleščini je ,to be or not to be‘. Le malo kje te besede niso bile prevedene in tudi tisti, ki ne razumejo angleščine, jih prepoznajo in vzkliknejo: ,Shakespeare!‘ Vsi, mladi in stari, se lahko danes zlahka poistovetijo z liki, njihovimi bolečinami in spraševanji. Ponesti Hamleta po svetu v njegovem izvornem jeziku je drzen in dinamičen projekt. Novim občinstvom lahko odpre bogato pot raziskovanja.«

Turneja je dobila tudi podporo Unesca za delo z lokalnimi skupnostmi in zavzemanje za kulturno vzgojo. Kjer je to mogoče, je ogled predstave za lokalno prebivalstvo brezplačen. Brezplačna predstava na prostem je v Sudanu privabila več kot 3000 ljudi. Shakespeare’s Globe poskuša s Hamletom priti tudi tja, kamor je sicer težko potovati. Tako so nastopili v taborišču na meji med Sirijo in Jordanijo, v Kamerunu za begunce iz Srednjeafriške republike in v Džibutiju za jemensko ljudstvo.

V zasedbi na prejšnjih dveh gostovanjih Hamleta je bilo osem igralcev, za ta največji projekt pa so jo razširili na dvanajst igralcev. Tako so dosegli fleksibilnost v vlogah (dve leti je dolga doba za igranje istega dela) in hkrati dali igralcem možnost premora na poti. S tem pa bo tudi vsaka država videla malo drugačen razpored igralcev in vlog.

O uprizoritvi, vsebina

Mlada, sveža verzija Shakespearove klasične tragedije poudarja njen trpki humor in poveličuje živahnost in domiselnost njenega jezika. V dveh urah in 40 minutah, kolikor traja predstava, odigra dvanajst igralcev na praznem odru več kot dvajset vlog. Gre za gledališko dogodivščino, ki ji ni para.

Ko zve princ Hamlet za očetovo smrt, se odpravi domov in najde tam strica, ki se je poročil z njegovo materjo in zdaj vlada na danskem prestolu. Duh nekdanjega kralja zahteva ponoči od Hamleta, naj maščuje njegov »zavrženi in nenaravni umor«. Hamlet, ki je sprva negotov, hlini norost in prosi za uprizoritev igre, ki pripoveduje zgodbo, podobno smrti njegovega očeta, da bi videl, kako se bo kralj odzval. Prestrašeni Klavdij se odloči poslati Hamleta v Anglijo. Preden Hamlet odide, umori Polonija (Ofelijinega in Laertovega očeta), ki se skriva za zaveso v sobi njegove matere. Hamlet zve, da bi ga ob prihodu v Anglijo ubili in da gre za prevaro. Laert, ki besni zaradi očetove smrti, ugotovi, da je njegova sestra zblaznela, in se odloči, da bo ubil Hamleta. Ofelija se utopi in Hamlet se vrne na Dansko, ravno ko jo pokopavajo. V dvoboju, v katerem želi Laert zabosti Hamleta z zastrupljenim mečem, sta oba ranjena. Kraljica Gertruda pomotoma popije zastrupljeno vino, ki ga je Klavdij pripravil za Hamleta. Laert in Gertruda umreta, Hamlet pa ubije Klavdija in na koncu tudi sam umre v rokah prijatelja Horacija.

Shakespearov Hamlet, ki vključuje politične spletke in obsedenost s spolnostjo, filozofsko refleksijo in nasilje, tragičnost in divji humor, je »pesem brez mej«, ena največjih zgodb angleškega jezika in izraz genija. Gledališče Shakespeare’s Globe je na svoji turneji po svetu igralo pred več kot sto tisoč ljudmi na vseh koncih in krajih – v gledališčih, templjih, na mestnih trgih in v begunskih taboriščih –, in kamor koli je prišlo, je zanetilo razpravo in veselje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svetovna-turneja-gledalisca-shakespeares-globe-iz-londona-se-bo-ustavila-v-drami-na-odprtju-festivala-zivel-shakespeare