Premiera lutkovne predstave Majhne zgodbe o ljubezni v Mini teatru

Avtor: Mini teater

V četrtek, 21. aprila 2016, bo ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški 1 premiera lutkovne predstave v režiji bolgarskega režiserja Petra Todorova s slovenskimi izvajalci in soustvarjalci Vesno Vončina, Tadejem Piškom in Iztokom Drabikom Jugom ter švedskima oblikovalcema lutk, scene in kostumov Enid in Staffanom Björklundom.


Foto: Miha Fras

Predstava, plod sodelovanja Mini teatra (Slovenija) s Pro Rodopi Art Centrom (Bolgarija) in Staffan Björklunds Teatrom (Švedska), je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra. Pod mentorskim vodstvom Petra Todorova je v okviru projekta Majhne zgodbe o ljubezni potekala tudi delavnica (Workshop) kreativnega pisanja in lutkovne animacije.

Mednarodna predstava brez besed, plod sodelovanja Mini teatra, slovenskih igralcev in glasbenika, bolgarskega režiserja in švedskih oblikovalcev lutk, scene in kostumov, je presenetljiva in drugačna gledališki izkušnja za ljubljansko občinstvo. Njen cilj je majhnim gledalcem predstaviti idejo ljubezni prek različnih improviziranih situacij, v katerih deček in deklica odkrivata največji čudež – ljubezen kot bistvo in izvor življenja. Predstava sodobnega minimalističnega videza zelo vizualne in fizične narave otroke nagovarja skozi njihov jezik in domišljijo. Prek otroške igre pa odpira vrata za nadaljnje pogovore med otroci in starši, starimi starši in spremljevalci o včasih občutljivih temah ljubezni, izvoru stvari na našem planet in rojstvu novega življenja.

Prvi del ustvarjanja predstave je potekal januarja 2016, ko je pod vodstvom bolgarskega režiserja Petra Todorova potekala delavnica s slovenskimi igralci na temo pisanja majhnih poetičnih zgodb o ljubezni, ki izvirajo iz njihovih osebnih izkušenj, ob koncu delavnice pa so bile majhne zgodbe improvizirane tudi na odru. Po delavnici so bili izbrani izvajalci povabljeni k nadaljevanju projekta marca in aprila 2016, ko se je v Mini teatru razvijala dejanska produkcija v sodelovanju z glasbenikom, ki je ustvaril tudi zvočno okolje za živo predstavo na odru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-lutkovne-predstave-majhne-zgodbe-o-ljubezni-v-mini-teatru