Tomaž Pandur bo pokopan v nedeljo v Mariboru

Avtor: STA

Pogreb gledališkega režiserja Tomaža Pandurja bo v nedeljo ob 14. uri na pobreškem pokopališču v Mariboru, je sporočila Livija Pandur z družino. Družina se je v sporočilu zahvalila za izraze sožalja in podpore vsem prijateljem, kolegom, sodelavcem in gledalcem iz vsega sveta, ki so verjeli v Pandurja in v njegovo gledališče.


Tomaž Pandur na gostovanju v Bogoti s Faustom / Foto: Aljoša Rebolj, SNG Drama Ljubljana

Družina je sporočilu dodala misel: "Kar je minljivo, je le slepilo, neizrekljivo je izrečeno, nedosegljivo se je tu zgodilo." Kljub temu, da bo pogreb odprtega tipa, družina prosi za diskretnost in dodaja, da fotografiranje ali snemanje medijev ne bo dovoljeno.

Družina se je posebej zahvalila še Makedonskemu narodnemu gledališču iz Skopja, njegovemu direktorju Dejanu Projkovskemu, igralskemu ansamblu, makedonskemu ministrstvu za kulturo in slovenskemu veleposlaništvu v Skopju.

V stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo v nedeljo ob 12. uri začela žalna seja v spomin Pandurju, so sporočili iz gledališča.

Pandur je zaradi srčnega zastoja v torek umrl med gledališko vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču v Skopju. Star je bil 53 let.

Veljal je za gledališkega samohodca, ki se je uspel s svojim režijskim konceptom prebiti tudi na tuje odre. Kritiki so imeli o njegovih predstavah vselej deljena mnenja, a kljub vsemu je Pandur kot režiser ostal zvest svoji viziji teatra.

Ob njegovi smrti so poročali številni tuji mediji in tiskovne agenciji, med drugim v Španiji, kjer je bil kot režiser zelo cenjen.

Na ministrstvu za kulturo so ob njegovi smrti zapisali, da je "izguba velikega umetnika Tomaža Pandurja, ki bi s svojo ustvarjalno energijo in umetniškim potencialom lahko še ogromno prispeval k prepoznavnosti slovenske kulture v svetu ter dvigu njene kakovosti, pomeni neprecenljivo izgubo za slovenski narod in Slovenijo".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomaz-pandur-bo-pokopan-v-nedeljo-v-mariboru