V LGL mladinska glasbena predstava Neli ni več

Avtor: STA

Na odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili predstavo nemškega dramatika Lutza Hübnerja Neli ni več v režiji Jaše Kocelija. Predstava, namenjena v prvi vrsti mladostnikom, ponuja zgodbo o skupini petih gimnazijcev, ki se družijo znotraj benda #hešteg.


Foto: Mankica Kranjec

Neli ni več je zgodba o bendu, ki ga sestavljajo Neli, Jan, Danny, Kora in Tina. Skupina gimnazijcev je dovolj ambiciozna, da si želi poleg opravljanja vsakodnevnih obveznosti ustvariti nekaj več. Za vsestransko harmoničen bend sicer niso najbolj idealen sestav, saj so si med seboj zelo različni in so kljub prijateljskim in romantičnim relacijam individualisti, vendar jih žene skupna ambicija, so zapisali v LGL.

Ko vsakdan njihovega benda prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz grozljive preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti.

Predstava se ukvarja s temami odraščanja, funkcioniranja in dela v skupini, egoizma in individualizma pa tudi z željami po potrditvi, soočanjem z umrljivostjo, osamljenostjo in poslavljanjem. Nihče od likov ni idealiziran, tako da so njihove reakcije na preizkušnje, kot so zapisali v gledališču, življenjske in neolepšane.

V uprizoritvi ima velik pomen glasba. Bend #hešteg izvaja avtorske komade z avtorskimi besedili, glasba presega realizem, ki ga sugerira izvirno besedilo, in ustvarja povsem svojo uprizoritveno raven, ki je po sporočilnosti enakovredna dramskim prizorom.

Bend #hešteg, ki ga bodo gledalci spremljali na vajah, sestavljajo igralci Asja Kahrimanović, Matevž Müller, Lena Hribar, Sara Gorše in Jernej Čampelj. Avtor glasbe je Miha Petric, avtor songov Gašper Torkar. Scenograf je Darjan Mihajlović Cerar, kostumografka pa Branka Pavlič.

Neli ni več je uvrščena med predstave s problemsko tematiko, po katerih pripravljajo tudi strokovne pogovore, piše na spletni strani LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-mladinska-glasbena-predstava-neli-ni-vec