Slovensko mladinsko gledališče na Dunaju in doma

Avtor: SMG

Trenutno sta v SMG v nastajanju nova uprizoritev Oliverja Frljića in predstava Mi, evropski mrliči. Tik pred premiero je predstava Republika Slovenija.


Republika Slovenija / Foto: Slovensko mladinsko gledališče

Medtem ko mu na Hrvaškem grozijo z bombami, je režiser Oliver Frljić v Mladinskem že začel študij za novo predstavo, in sicer Naše nasilje in vaše nasilje po romanu Estetika odpora Petra Weissa. Premiero bo doživela 29. maja na festivalu Weiner Festwochen (Dunajski slavnostni tedni) na Dunaju. Uprizoritev nastaja v koprodukciji berlinskega gledališča HAU Hebbel am Ufer, že omenjenih Dunajskih slavnostnih tednov, Slovenskega mladinskega gledališča, festivalov Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke.

Vzporedno se je pričel študij predstave Mi, evropski mrlliči, ki bo sklenila jubilejno šestdeseto sezono Mladinskega. Režiser Sebastijan Horvat in avtorica besedila Simona Semenič sta jo ustvarila po navdihu Žrtev mode bum-bum Dušana Jovanovića. Premiera bo prvi teden v juniju.

25. obletnico slovenske osamosvojitve bo zaznamovala predstava Republika Slovenija. Ko so o predstavi zapisali v Mladinskem: "Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje, na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene). Vsi avtorji predstave ostajajo anonimni. Posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va)." Premiera bo 20. aprila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledalisce-na-dunaju-in-doma