Ob Shakespearovem jubileju prevod biografije Will in svet

Avtor: STA

V Cankarjevem domu so v okviru festivala Shakespeare za vedno včeraj predstavili dramatikovo biografijo Will in svet, ki jo je spisal shakespearolog Stephen Greenblatt, eden od začetnikov novega historizma. Knjiga, ki je v prevodu Marije Zlatnar Moe izšla pri Beletrini, predstavlja tako Shakespearovo življenje in delo, kot tudi elizabetinski čas.


William Shakespeare / Foto: Wikimedia Commons

Urednik Aleš Šteger upa, da bo biografija s podnaslovom Kako je Shakespeare postal Shakespeare, ki jo je izmed mnogih za prevod izbral dramaturg Tomaž Toporišič, pripomogla k razumevanju Shakespeara, ki kljub vsem vedenju ostaja še vedno velika enigma.

Po Toporišičevih besedah je knjiga primerna tako za širše bralstvo kot poznavalce Shakespearovega dela. Opozoril je na avtorjev zanimiv način pisanja, v katerem izpostavi določena zgodovinska dejstva, ki pa jih vsakič postavi pod vprašaj.

Prevajalka Zlatnar Moe je dejala, da ji je bilo v pomoč, da je "Shakespeare centralen avtor v centralnem jeziku", zato ni imela težav z gradivom, ki ga je veliko dobila kar na spletu. Pri raziskovanju prejšnjih slovenskih prevodov pa je našla nekaj zanimivih cenzurnih posegov, s katerimi so želeli prevajalci bolj približati določeno delo slovenskemu bralcu.

Delo so ji olajšali tudi že obstoječi prevodi Shakespearovih del, saj se ji ni bilo treba prebijati čez zahteven originalni jezik. Toporišič pa je dejal, da Angležem zavida prav to - da ga lahko berejo v izvirniku.

William Shakespeare se je 26. aprila 1564 rodil v kraju Stratford-upon-Avon v Veliki Britaniji v družini obrtnika, ki je bil pozneje tudi župan. V rojstnem mestu je obiskoval nižjo gimnazijo, pri 16. letih je šolanje prekinil. Dve leti pozneje se je poročil z osem let starejšo Anne Hathaway in imel z njo tri otroke. Kmalu po poroki se je preselil v London, kjer je kmalu postal igralec, izkazal se je tudi kot dramaturg in režiser. Pozneje je postal solastnik londonskih gledališč Globe in Backfriars.

Med njegovi najbolj znanimi deli so Sen kresne noči, Hamlet, Romeo in Julija, Julij Cezar, Othello, Kralj Lear, Macbeth in Zimska pravljica. Ustvaril je tudi 154 sonetov. Shakespearovo življenje in delo je zavito v skrivnost, podatki se pogosto izključujejo. Nekateri dvomijo, da je avtor vseh svojih del, saj naj bi imel prebogat besedni zaklad za neizobraženega človeka.

V nasprotju z drugimi dramatiki svojega časa, ki so se prej ali slej znašli v revščini, je Shakespeare zaslužil dovolj, da je kupil eno od najboljših hiš v svojem domačem kraju, kamor se je preselil po zgodnji upokojitvi pri nekaj več kot 50. letih, je zapisal Greenblatt v predgovoru.

Ob izidu knjige v Cankarjevem domu pripravljajo tudi tri predavanja. Tako bodo 11. maja gostili Toporišiča, 14. junija filozofa Gregorja Modra, 30. junija pa bo v gosteh sam avtor dela, Greenblatt.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-shakespearovem-jubileju-prevod-biografije-will-in-svet