Z Mladinskim gledališčem na ogled Trilogije o hrvaškem fašizmu

Avtor: SMG

Slovensko mladinsko gledališče organizira v soboto, 16. aprila, ob 18. uri v okviru abonmaja Piranski zaliv ogled predstave Trilogija o hrvaškem fašizmu v HNK Ivana pl. Zajca na Reki. Poleg abonentov vabijo vse, ki jih zanima le ogled tokratne predstave.


Trilogija o hrvaškem fašizmu / Foto: Arhiv HNK Ivana pl. Zajca, Reka

Trilogija o hrvaškem fašizmu režiserja in dramaturga Oliverja Frljića in Marina Blažića vključuje tri predstave, ki skupaj delujejo kot tri dejanja same uprizoritve: Bakhantke, Aleksandra Zec in Hrvaško igralstvo. Bakhantke so premiero doživele na festivalu Splitsko poletje 2008, kjer so jih najprej prepovedali, nazadnje pa le odigrali. Na Reki bodo prikazane v predelani različici, ki bo ustrezala družbeno-političnemu trenutku, ki ga živimo danes. Ta predstava spregovarja o skrivanju in zanikanju vojnih zločinov, zagrešenih med vojno na Hrvaškem proti državljanom nehrvaškega rodu. Druga predstava je Aleksandra Zec, ki govori o najskrajnejšem zločinu, umoru otroka, in pripravljenosti hrvaškega pravosodja, da storilcev ne kaznuje. Lik Aleksandre Zec tudi povezuje vse tri dele Trilogije. Zadnji del predstave pa je Hrvaško igralstvo, ki nam zastavlja vprašanje: Ali je to, kar večina hrvaške gledališke srenje proizvaja od vojne naprej, sploh mogoče imenovati gledališče, če bi gledališče moralo biti etično in umetniško dejanje, ki je dovolj pogumno, da zločin poimenuje s pravim imenom, mu odvzame pravico do izgovorov in mu določi stopnjo krivde?

Snježana Pavić je za Jutarnji list o predstavi zapisala: »Vse se začne z ubitimi, z žrtvami, z Aleksandro Zec, [Milanom] Levarjem in [Josipom] Reihl-Kirom, nadaljuje prek negiranja zločina v Lori in opisa neverjetnega umora dvanajstletne deklice, ki so ga morilci priznali in podrobno opisali, vendar bili potem spuščeni na prostost, nato pa vse eksplodira v Hrvaškem igralstvu, v katerem Frljić in Blažević v divjem vrtincu povežeta Jasenovac in Auschwitz s Srebrenico, ustaše in Mileta Budaka pa z našo današnjo kulturno smetano.«

Za enkraten organiziran obisk Reke je cena 30 evrov. Odhod iz Ljubljane predviden ob 10. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-mladinskim-gledaliscem-na-ogled-trilogije-o-hrvaskem-fasizmu