Dan nominirancev za Grumovo nagrado na programu Tedna slovenske drame

Avtor: SLOGI

V okviru Tedna slovenske drame bo v četrtek, 7. aprila 2016, od 10. do 17. ure v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta potekal Dan nominirancev za Grumovo nagrado.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je celodnevni dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija ob prvem krogu izbiranja določi do pet nominirancev, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca se razglasi na sklepni slovesnosti, ki bo v soboto, 9. aprila ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

Med letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so Žanina Mirčevska, Vinko Möderndorfer, Gašper Tič, Rok Vilčnik in Matjaž Zupančič. Žanina Mirčevska se bo za Grumovo nagrado potegovala z besedilom Rojstvo tirana iz glave črva, Vinko Möderndorfer z groteskno igro Psi lajajo, Gašper Tič s komedijo Trio, Rok Vilčnik z dramo absurda Ljudski demokratični cirkus Sakešvili ter Matjaž Zupančič z besedilom Prehod.

Povezava: PROGRAM Dneva nominirancev za Grumovo nagrado

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega dne, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Želimo si, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko se v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve nominiranega dramskega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, kritiki, režiserji ... Pomemben del zavzema tudi aktivno sodelovanje publike, ki je povabljena, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Moderatorka: Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako letov s podporo ministrstva za kulturo in mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče. Spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram in sodelovanje z  Akademijo in Filozofsko fakulteto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dan-nominirancev-za-grumovo-nagrado-na-programu-tedna-slovenske-drame