V SNG Nova Gorica premiera drame o moralnih vrednotah Draga Jelena Sergejevna

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bo v sredo premierno uprizorjena drama ruske avtorice Ljudmile Razumovske Draga Jelena Sergejevna. Zgodbo o moralnih in etičnih vrednotah je režiser Alen Jelen dolgo želel postaviti na oder. "Tako dogajanje in predvsem vzori, predstavljeni v drami, nam v Sloveniji niso tuji," je povedal Jelen.


Foto: SNG Nova Gorica / Blaž Erzetič

Drama se začne, ko pride četverica gimnazijskih maturantov nekega večera s šopkom, šampanjcem in kristalnimi kozarci nenapovedano voščit za rojstni dan svoji osamljeni profesorici matematike. Na prvi pogled ganljiva poteza se izkaže za najperfidnejšo igro zla in okrutnosti: dijaki hočejo od profesorice dobiti ključ sefa z maturitetnimi testi, je vsebino drame na včerajšnji novinarski konferenci povzela dramaturginja Ana Kržišnik Blažica.

"V času, ko se akademski nazivi množično kupujejo, starši tožijo učitelje in dijaki organizirano pobijajo sošolce in učitelje, se zdi drama Draga Jelena Sergejevna, napisana leta 1980, vizionarska. Toda takrat se je vse začelo. In čeprav je sovjetska oblast kljub naročilu teksta uprizarjanje drame za nekaj let prepovedala, ni ustavila razvoja dogodkov, ki so nas pripeljali do točke, kjer smo danes," je menila Kržišnik.

Ob koncu sovjetskega socializma, ko je denar pričel mešati glave tudi socialistični mladini, se je omenjena četverica maturantov odločila vzeti svojo usodo in prihodnost v lastne roke, in to z metodami, ki jih je dolga desetletja prikrito učil sistem, v katerem so zrasli.

"Ta drama zato ni samo prvič pokazala, da mladina ni več cvet naše zemlje, ampak je pokazala tudi vzgojne zablode staršev. Zgodba je zastrašujoč pogled na svet brez idealov in vrednot, spričo katerega se vztrajno obnašamo, kot da so zanj odgovorni drugi," je še poudarila dramaturginja predstave.

V vlogi ostarele osamljene učiteljice nastopa Stannia Boninsegna, maturante pa igrajo Nejc Cijan Garlatti v alternaciji z Vitom Weisom, Andrej Zalesjak, Maša Grošelj in Žiga Udir.

"Tako dogajanje in predvsem vzori, predstavljeni v drami, nam v Sloveniji niso tuji. Razveseljuje pa dejstvo, da se gledalci postavijo na stran profesorice in njenih prepričanj in vrednot, kar dokazuje, da ni še vse izgubljeno in je še upanje za mlade generacije," je povedal Jelen, ki je prvič režiral v novogoriškem gledališču.

Lektorica Laura Brataševec je dejala, da so besedilo nekoliko posodobili in ga približali mladim, vendar ob tem niso želeli uporabiti slenga. Boninsegna je dodala, da je skušala stavke oblikovati tako, da niso izpadli kot "floskule".

Scena je bila v predstavi zaupana Urši Laboda, kostumografija Belindi Radulović, glasbo pa je prispeval Brane Zorman. Premiero si bodo v sredo ogledali tudi predstavniki ruskega veleposlaništva v Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-premiera-drame-o-moralnih-vrednotah-draga-jelena-sergejevna