Ptujsko gledališče bo na oder postavilo "pasjo" komedijo

Avtor: STA

Ptujsko gledališče končuje priprave na četrto premiero v sezoni, 14. aprila na njihov oder prihaja komedija sodobnega ameriškega avtorja C.J. Johnsona Pasji dnevnik oziroma Cucki, kot so predstavo poimenovali na Ptuju. Za režijo je poskrbel Matjaž Latin, oder v predstavi zaseda trojica Gojmir Lešnjak Gojc, Klemen Slakonja in Nenad Nešo Tokalić.


Foto: Arhiv MGP

Čeprav bodo glavni junaki zgodbe psi, gre za več kot le predstavo o teh človekovih najboljših prijateljih, gre za izvirno zgodbo o ljudeh in njihovih vsakodnevnih dejavnostih, preslikanih v pasja življenja.

Johnsonovo besedilo v prevodu in predelavi Tomaža Oniča in Latina je prilagojeno domačim okoliščinam, v obliki niza pasjih monologov bo uprizorjeno kot edinstvena mešanica humorja, tragedije, ostrine, nežnosti in romantike.

Če ste se morda kdaj vprašali, o čem razmišlja vaš pes, ali pa ste morda kdaj svoje življenje primerjali s pasjim, je predstava primerna za ogled, saj je, kot poudarjajo avtorji predstave, pasje življenje prav tako bogato, kot naše. Tudi na ptujskem odru bodo psi med drugim razglabljali o ljubezni, spolnosti, prijateljstvu, maščevanju, nasilju in drugih "človeških" temah.

Gledalcem bodo zgodbe zaupali rotvajler, ki ima težave s sosedi, stari mešanec, ki odkriva ljubezen v pozni jeseni življenja, ter afganistanski hrt, od katerega se preveč pričakuje, saj je zelo uglajen in oblečen po zadnji modi, hkrati pa je zelo ponosen na svoje sposobnosti. Del predstave sta še policijski pes, ki se spopada s kriminalom, ter kraški ovčar, ki se ukvarja z živinorejo in si želi obdržati svojo čredo.

Predstava je prva povsem samostojna produkcija ptujskega mestnega gledališča. Avtorji so svoja pričakovanja pred premiero danes predstavili v ljubljanskem zavetišču za male živali na Gmajnicah, saj bo ob uprizoritvah potekala tudi dobrodelna akcija. Z njo bodo v sodelovanju z zavetiščema v Ljubljani in Mariboru z dražbama likovnih del mariborskih osnovnošolcev zbirali denar za zapuščene živali. Prva dražba za ljubljanski azil bo 21. aprila v njihovem gledališču, z drugo maja v Mariboru pa bodo zbirali denar za tamkajšnje zavetišče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-bo-na-oder-postavilo-pasjo-komedijo