Pahor z zlatim redom za zasluge odlikoval igralko Mileno Zupančič

Avtor: STA, Urad predsednika RS

Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Kot je v zahvali dejala Zupančičeva, v igralskem poklicu nisi sam nikoli popolnoma zaslužen za uspeh, vedno so okoli tebe mnogi sodelavci. Pahor je podelil še tri odlikovanja.


Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

"Za dragocen ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti prejme Milena Zupančič zlati red za zasluge.

Igralko Mileno Zupančič slovenska javnost zares dobro pozna. V štirih desetletjih izjemne kariere je odigrala vrsto nepozabnih vlog na odrskih deskah, filmskem platnu in televizijskem zaslonu. Posnela je približno 30 filmov, od katerih se mnogi uvrščajo v slovensko filmsko klasiko. Je prejemnica najpomembnejših slovenskih nagrad na področju kulture, gledališča in filma. Borštnikovo srečanje jo je za gledališke uprizoritve nagradilo kar trikrat. Je dobitnica nagrade Prešernovega sklada in velike Prešernove nagrade. Tudi v prostoru nekdanje Jugoslavije so prepoznali njen vrhunski igralski izraz. Med drugim je kar štirikrat prejela Sterijino nagrado, trikrat zlati venec sarajevskega festivala MES, dvakrat pa Gavellovo nagrado. Še vedno navdušuje gledališke sladokusce v ljubljanski Drami, kamor je prišla pred mnogo leti iz Slovenskega mladinskega gledališča in Mestnega gledališča ljubljanskega.

Milena Zupančič je nosilka prestižnega naslova »igralka Evrope 2015«, ki jo podeljujejo ob Prespanskem jezeru v duhu gesla vizionarja evropskega povezovanja Jeana Monneta, ki pravi: »Graditi Evropo pomeni graditi mir.« S to nagrado se je uvrstila v elitni klub umetnikov, ki ostajajo občutljivi prisluškovalci družbe in se zavedajo čudežne energije umetnosti, da ljudi plemeniti in povezuje.

Poleg poklica igralke je z veliko odgovornostjo opravljala tudi poslanstvo prve slovenske Unicefove ambasadorke. Z Unicefom je obiskovala predele sveta, kjer življenje, predvsem življenje otrok, ogrožajo vojne, naravne katastrofe, epidemije in pomanjkanje vode, hrane ter zdravil. 11 let je v tej funkciji vztrajno negovala duh solidarnosti, človečnosti in medsebojne pomoči, da opustošenja in nenehno prelivanje krvi ne bi povsem ohromili modrosti človekovega srca.

Osupljiva je širina njenega zanimanja in radovednosti. Kot vsestransko angažirana umetnica je zaželena gostja tudi na govorniških odrih. Njena priljubljenost med ljudmi in ugled vrhunske ustvarjalke odpirata mnogo vrat in jo uvrščata med tiste karizmatične Slovenke, katerih stališča, premisleke in dvome želi slišati kar najširša skupnost."

Zupančič se je predsedniku republike zahvalila za visoko priznanje in tudi zato, ker je s tem povečal število ženskih dobitnic državnih odlikovanj, posebej na področju, na katerem sama deluje že petdeset let. Zahvalila se je tudi sodelavcem - za pot, ki so jo prehodili skupaj in jo je danes pripeljala sem: »Ta pot je bila včasih trnova, še večkrat čudežno lepa in bogata.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pahor-z-zlatim-redom-za-zasluge-odlikoval-igralko-mileno-zupancic